Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът в действие...

Артисти ще пият по една студена вода пред Министерството на културата

Снимка: БГНЕС

Артисти се събират пред Министерството на културата в сряда (17 юни), за да изразят недоволството си от бавните процедури по програмата за подпомагане на независимите творци.

Тя стартира през април, но голяма част от кандидатстващите  все още не са получили плащания, много други изобщо не знаят какъв е статутът на кандидатурите им.

Помощта в размер на 3 минимални заплати е насочена към най-нуждаещите се артисти от независимия културен сектор, които декларират доход под 1000 лв месечно за 2019 година, „за да могат да продължат работата си и реализират творчески продукти след отмяната на извънредното положение“, гласи текстът на програмата.

За целта Министерството на културата задели 2,5 млн. лева още през април за директно финансово подпомагане на творци на свободна практика.

Първата сесия по кандидатстването стартира на 21 април, а в последствие бяха разкрити още две сесии, тъй като заради заложените изисквания се оказа, че помощта стига до твърде малък брой хора.

„Плащанията обаче се бавят, а ние вече четвърти месец живеем без абсолютно никакви доходи“, споделят артистите, които ще изразят недоволството си утре в 15:00 часа.

Един от инициаторите на мирното събиране е Илияна Георгиева, музикант в групата „Dead man’s hat“. По думите й одобрени кандидати, подписали договори, още не са получили нищо, въпреки срока от 2 седмици.

Самата Илияна Георгиева е кандидатствала през втората сесия и още няма никакъв отговор.

„Фактически за нас извънредното положение продължава, защото още не можем да възобновим професионалните си дейности... А никой не ни прави отстъпки, дори от плащане на данъци...“

От Национален фонд „Култура“ информираха, че рамките на първата сесия по програмата за директна финансова подкрепа на независими артисти са подадени 1028 кандидатури, от които 323 са одобрени и трябва да получат стипендии.

Общо за втората и третата сесия са постъпили 261 кандидатури, като срокът за административната им обработка е 19 юни.

Според организаторите на утрешното събиране пред МК един от проблемите за забавянето на процедурите, е липсата на административен капацитет във Фонд „Култура“ и настояват за увеличаване на броя специалисти, които работят по програмата.

Липсата на достатъчно кадри според тях е довело и до различни резултати при оценяването на идентични кандидатури, заради което настояват за тяхното преразглеждане. От Фонд „Култура“ се ангажираха, че ще това ще бъде направено служебно в рамките на третата сесия.

„Друг основен проблем е липсата на регистър на независимите артисти, заради който настъпи такъв хаос в опита на държавата да ни подпомогне в настоящата ситуация“, твърдят творците. Това доведе и до нуждата от непрекъснато променяне на критериите при настоящото кандидатстване, които дори във финалния вариант не успяха да отговорят на нуждите ни“, споделя наблюденията си актрисата Мартина Апостолова.

Един от многото абсурди според нея е прагът от месечен доход от 1000 лв за 2019 година. Алтернативата - безлихвени банкови заеми за артистите, които не отговарят на условията за безвъзмездна финансова помощ, също не сработи, защото повечето банки отказваха кредити на независимите артисти, тъй като не могат да гарантират постоянство в доходите.

„Има огромна пропаст между артистите и МК. По никакъв начин изискванията не бяха адекватни за хората, на които те имаха доброто желание да помогнат. Надяваме се тези хора да се отворят за диалог и покажат с действия, че наистина са на наша страна, а не просто отбиват номер, колкото да кажат „Ето, ние си подкрепихме артистите“. Ще е прекрасно, ако поне в тази сфера поставим началото на един добър пример на общуване между граждани и управляващи.“

Чуйте повече по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09