Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата след изолацията - на какво да обърнем внимание

| обновено на 21.06.20 в 17:48
Снимка: Pixabay
Емоционалното състояние на децата след периода на изолация е тема, по която тепърва ще се говори. Все повече родители виждат разлика в поведението на децата си. Оказва се също, че децата, които посещават психолог, все още искат срещите да се осъществяват онлайн, защото не се чувстват готови за срещи на живо. 

По-малките деца също така срещат трудности при адаптацията си в детската градина и навън при игрите с нови деца. От различни изследвания става ясно, че младежите, точно както и възрастните, срещат редица проблеми в следкарантинната си адаптация. 

“Децата, и семействата с деца, са засегнати четири пъти повече от посттравматични симптоми, в сравнение с хората, които нямат деца и такива, които са спазвали по-леко мерките”, обяснява старши психологът в Център за обществена подкрепа "Света София" Катерина Ковачева

Според нея при засегнатите хлапета се проявяват проблеми при адаптацията обратно в детската градина, различни поведенчески затруднения, които са резултат от натрупаното напрежение през карантинния период. 

Психолозите наблюдават, че децата са по-тревожни, едни проявяват тъга, други се притесняват за това дали, като отидат на градина приятелите им ще ги помнят и ще са там, за да си играят с тях. 

Изключително важно за детската адаптация е, те да срещат разбиране от родителите. Говоренето по темата също е ключов фактор. 

Децата често усещат и копират емоционалното състояние на родителите си, но го изразяват по различен начин и неразбирането на това, може да доведе до излишен допълнителен стрес. 

Важно е детето да знае, че има сигурност и подкрепа от близките си в този труден и за него период.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46