Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Прощъпулник

Снимка: ЕПА/БГНЕССнимка: ЕПА/БГНЕС

Прощъпулник

е предаване за първите стъпки на децата и техните родители. Един ефирен час, посветен на темите, които настъпват като житейска необходимост и на уроците, които са ни нужни, когато вкъщи проплаче пеленаче. Заедно с голямата радост идват и въпросите – как да разберем бебето, да се доверим ли единствено на интуицията, как да бъдем тази опора, която помага на детето ни да расте като осъзнат човек, дали пък не пропускаме нещо в развитието му и дали желанието ни за деца е равно на възможностите ни да се грижим добре за тях?
И още – можем ли да ги възпитаваме като индивидуалисти, а не като егоисти, като добри хора в социалното общество и всичко това в името на детските права.

Такъв е нашият Прощъпулник, в който ще се учим взаимно, за да осигурим щастливо детство на най-малките вкъщи.
Вашите въпроси и мнения за всичко, което ви интересува, можете да изпращате на редакционната ни поща sofia@bnr.bg, а ние ще се постараем да намерим онези добри феи кръстници, които да ни напътстват, за да осигурим онова мечтано детство за децата ни…

Водеща: Мария Илиева

Слушайте в неделя от 9 часа.

Публикации

Природното богатство и културното наследство на София - за деца

Театрална къща „Мариета и Марионета“ ще представи на малчуганите природните богатства и нематериалното културно наследство на София в поредица спектакли, съобщават от Столичната община. В Кино „Кабана” - в парка пред НДК,..

публикувано на 21.07.20 в 13:02

Проф. Умо помага на децата да разберат своите емоции чрез приказки и предизвикателства

Образователни видео епизоди, които помагат на децата да развият своята   социално-емоционална интелигентност , представя актрисата Юлия Коларова . Епизодите са написани по Детските приказки за емоциите и чувствата на funtazia.bg. Главен герой в..

публикувано на 14.07.20 в 12:37

Децата са жертви, дори и като наблюдатели на домашното насилие

Започна кампанията срещу домашното насилие „Зовът на децата зад затворените врати” по инициатива на Института по социални дейности и практики и фондация "Асоциация Анимус". Тя е насочена към широката общественост и към родителите, от които може да..

публикувано на 30.06.20 в 13:59

Възпитание без забрани, а с обяснения и алтернативи

Има няколко стъпките за това, как младите родители могат да възпитават децата си без да забраняват. Това може да стане с ясно поставяне на граници, с даване на алтернатива, адекватно обяснение за тяхната възраст, както и с ясни последствия, ако правилата..

публикувано на 23.06.20 в 13:46

Децата след изолацията - на какво да обърнем внимание

Емоционалното състояние на децата след периода на изолация е тема, по която тепърва ще се говори. Все повече родители виждат разлика в поведението на децата си. Оказва се също, че децата, които посещават психолог, все още искат срещите да се осъществяват..

обновено на 21.06.20 в 17:48

Бащинската фигура - важен фактор за развитието на детето

Всички щастливи семейства по света си приличат, казва големият руски писател - хуманист Лев Николаевич Толстой. А във всяко от тях не бива да липсват нито мама, нито татко. Затова и фондация "За нашите деца" обяви наскоро една любопитна инициатива,..

публикувано на 08.06.20 в 17:37

"Концертите за бебоци" се завърнаха, за по-големите - скоро в парка

На сцената на Софийската опера и балет се завърнаха “Концертите за бебоци.” Музикалното събитие е за деца от 0 до 3 години, а целта е от най-ранна възраст те да се приобщават към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху..

публикувано на 05.06.20 в 14:29

Детска книжка обяснява Covid-19

Пандемията от Covid-19 промени живота на всички. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На..

публикувано на 26.05.20 в 15:46

Фолклорните вълшебства са не по-малко интересни от технологичните

Магията на родния фолклор намира място в ежедневието на децата ни с новата книга от Ирена Първанова - „Приказка за Долната земя“ . Идеята за нея се появява още в детството на авторката, когато прекарва дългите лета на село, далече от приятелите..

публикувано на 18.05.20 в 14:59

Никога не е твърде рано да се започне разговор с децата за парите

Децата и парите е една от важните теми във всяко семейство. Родителите са тези, които могат да помогнат на децата да се ориентират в света на парите и да развият у себе си нужните самоконтрол и самодисциплина, лежащи в основата на финансовата свобода...

публикувано на 02.05.20 в 10:15