Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици в Своге помогнаха с креативност на 10 местни фирми

Снимка: Фондация „Каузи“

Предприемачи и младежи от Средното училище „Иван Вазов“ в Своге ще представят как съвместната им работа е довела до подобрения за конкретните бизнеси и повишаване на конкурентоспособността им.

Те са работили по международен проект на фондация „Каузи“ в партньорство с младежката сръбска организация „Млади амбасадори“ и Икономическия факултет в Ниш.

Инициативата носи името „Креативна каравана“ и е финансирана по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. В основата на проекта е свързването на креативни младежи с опит или интерес в творческите индустрии, като дизайнери, маркетинг специалисти и фотографи, с местни предприемачи от двата града - Своге и Ниш.

Целта е била младите хора и умове да помогнат за решаването на проблеми в реални казуси, обясни Сребрина Ефремова, изпълнителен директор на фондацията. Например за измислянето и реализирането на ново, съвременно лого на фирма.

В резултат от сътрудничеството на участниците в „Креативна каравана“ 10 фирми от Своге и 10 фирми от Ниш получават готови продукти, с които да развият потенциала си и да утвърдят значението си в региона.

Според Сребрина Ефремова споделя, ако тези стратегии и подходи, които са прилагани по време на проекта, е трябвало да се изпълнят от маркетинг специалисти, то за предприемачите това нямаше да бъде финансово възможно.

Конкретните резултати от проекта ще бъдат представени на 23 юни в читалището в Своге от 13:00 ч., на специална експо-конференция.
Ще бъде осъществена и видеовръзка с партньорите от Ниш.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Имот под наем, без наем" запазва живота на село

Всеки иска да притежава къща или вила по морето или в планината, но не всеки разполага с такава. В същото време в много села, обезлюдени през годините на прехода, къщите се рушат, останали без стопани, които да ги поддържат. Именно желанието за стопанисване на такава къща и нуждата от грижа за имота, са в основата на идеята на фейсбук групата “Имот..

публикувано на 14.08.20 в 17:08

Чистят речни корита, дерета и отводнителни канали в София

Почистени са 82 участъка от речните корита на територията на София, отчитат от Столичната община. В момента се почистват части от реките: Косана в район "Панчарево", река Слатинска в район "Подуяне", река Боянска бара кв. „Бояна“, река Аджибарица след „Симеоновско шосе“, река Подгумерска в район "Нови Искър". По-рано екипите са премахнали..

публикувано на 14.08.20 в 15:53
Правена преди 100 години фурна за хляб в кюстендилското село Раждавица е възстановена и работи отново.

Пекат Богородичния хляб в 100-годишната фурна в Раждавица

Богородичен хляб се замесва и пече в 100-годишната фурна на село Раждавица. Питите ще бъдат показани утре на големия кюстендилски празник Панагия. Специфичното при тях е, че за замесването им се носи "мълчана" изворна вода.  Борислав Крумов от сдружение “Роден край” разказа пред Радио София как е била укрепена автентичната фурна, в която могат..

публикувано на 14.08.20 в 15:50

Новата учебна година няма да може без дистанционни форми

Наближава новата учебна година, но епидемията от Covid-19 още не е затихнала и в семейства и училища резонно се поставя въпросът как ще се учи . „Надяваме се на присъствен старт на учебната година, на традиционната форма на обучение. Децата се справиха и завършиха предната учебна година, но преживяха огромен стрес, особено тези в седми и в 12-и..

обновено на 14.08.20 в 15:16

Притеснителна ли е намалялата двигателна активност на децата

2020 година ни изненада с много неочаквани събития. Едни от тях са социалната изолация и забраната да се събираме с много хора на едно място. Възрастните някак по- лесно възприеха наложените ограничения, но за децата това беше голямо предизвикателство. Невъзможността да се виждат със своите приятели в училище, да тичат, скачат и играят оказва..

публикувано на 14.08.20 в 14:24
Това няма да е първата обща изложба на Маргарита Русева и Раймондо

Маргарита Русева и Раймондо показват "Утрешни спомени" в снимки на момичета

В Галерията на открито в градината пред "Кристал" на 16 август (неделя) от 19:00 ч. Столичната община ще открие новата фотографска изложба „Утрешни спомени“ на Маргарита Русева и Раймондо Варсано. Интуитивни, поетични, искрени - фотографиите от техния четвърти съвместен проект, разказват историята на странното ни настояще. История за..

обновено на 14.08.20 в 13:26

Дистанцирането и слабата физическа активност са увеличили психическите състояния

Дистанцирането и намалената физическа активност, провокирани от пандемията, са увеличили  случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщава ЮПИ, позовавайки се на две  изследвания в САЩ. Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42% от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради..

публикувано на 14.08.20 в 13:17