Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възпитание без забрани, а с обяснения и алтернативи

Снимка: Pixabay
Има няколко стъпките за това, как младите родители могат да възпитават децата си без да забраняват. Това може да стане с ясно поставяне на граници, с даване на алтернатива, адекватно обяснение за тяхната възраст, както и с ясни последствия, ако правилата бъдат нарушени. 

“Децата имат нужда от обяснение, а не от забрана”, коментира психологът Андрей Ганев. Според него, след 4-годишна възраст, децата вече могат да правят причинно следствени връзки и е добре да са наясно, че нарушаването на дадено правило би довело до логично последствие. Така детето се подготвя за истинския живот, където всички ние се изправяме пред последствията от действията си

„Ако нещо се забранява без да се дава обяснение, когато детето стане достатъчно голямо, в първия момент, в който то има възможност, ще се опита да разбере защо това е опасно или вредно. Любопитството ще надделее, а от там следват и лъжите“. 

Ако говорим за така модерните хранителни режими днес, които изключват от менюто на най-малките храни, които съдържат захар, бяло брашно или пък сладки газирани напитки, Ганев подчертава, че децата трябва да имат алтернатива. Друго важно е с развитието на детето да му се обяснява, защо тези неща не са полезни на разбираем за него език. 

„Родителят трябва да е наясно, че не може изцяло да контролира средата на децата, като например в детската градина или училище. Затова трябва да се упражнява една определена гъвкавост. Ако говорим за храна, сложете полезна алтернатива в чантата на детето, когато го изпращате на училище“. 

Психологът обяснява, че във възпитанието на децата трябва да има умереност и плавност, защото всяка форма на крайност обикновено дава негативни резултати. Друг важен аспект е примерът, който дават родителите. 

„Ако родителите имат негативни навици, не може да очакват децата им да си лишени от такива“.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33

Какви са проблемите на район "Студентски"?

Какви са проблемите на район "Студентски"? Пред Радио София говори урбанистът арх. Калоян Карамитов. Най-гъсто заселените квартали в района са комплекс "Студентски град" и кв. "Витоша ВЕЦ – Симеоново", защото това са едни от териториите на София, в които се строи усилено. По думите му, когато има толкова много хора на едно място търсенето на..

публикувано на 06.02.23 в 12:41