Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Любомир Димитров - зам. ректор по учебната дейност

Нуждите на бизнеса са на първо място при подготовката на кадри в ТУ-София

Снимка: БГНЕС
Техническият университет предлага две нови специалности за предстоящата учебна 2020/2021 година. Студентите ще имат възможност да се обучават по „Автомобилна електроника“ и „Стопанска информатика на немски език“, или да изберат развитие в някоя от останалите над 30 бакалавърски специалности на ВУЗ-а. 

„Постоянно поддържаме връзка с бизнеса и индустрията, съобразяваме се с техните нужди – какво се търси на пазара и от какви специалисти ще имат нужда през следващите 10-15 години.

Българската индустрия се ориентира основно към автомобилната част, поради тази причина избрахме да пуснем новата специалност, свързана с автомобилната електроника.

В нашата страна има много инвеститори от Германия, затова един от много силните ни факултети е този за германско инженерно обучение“, обясни пред Радио София проф. Любомир Димитров - зам. ректор по учебната дейност към ТУ-София.

Както през последните години, така и сега, интересът към компютърните специалности е все така висок.

„Конкуренцията за тези специалности е най-силна. Но искам да подчертая, че без компютри и софтуер, без информатика, няма да можете да се справите в нито една от специалностите“, коментира зам. ректорът.

Кандидатстудентската кампания на Техническия университет приключва на 4 юли. Резултатите от първото класиране ще станат известни на 10 и 11 юли. 

„Кризата се отрази върху учебния процес, разбира се. Някои студенти и преподаватели се справят отлично, за други е по-трудно. Броят на кандидат-студентите обаче не намалява, напротив. Може би настоящата обстановка ще задържи повече младежи в България. А силно развиващата се икономика у нас определено има нужда от кадри“, каза още проф. Димитров

Висшето учебно заведение е готово да се съобрази с епидемиологичната обстановка в страната и да стартира учебните дейности, както присъствено, така и онлайн.

Повече за кандидатстудентската кампания, както и за това какво предстои за ТУ-София – чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако от бурята сте изгубили автомобилни номера, обявете го в полицията

Собствениците на автомобили, чиито номера са били изгубени в бурята преди два дни в София, могат да отидат в полицията и да ги обявят за изгубени. Това съобщи началникът на "Пътна полиция" към СДВР комисар Любомир Костадинов. След това гражданите трябва да отидат в столичния КАТ, за да им бъдат издадени нови номера и нов талон на автомобила: "Ако..

публикувано на 08.07.20 в 17:28
Кметът на Бургас Димитър Николов

Бургас - град с модерна визия и добро обслужване

В разгара на летния сезон хотелиерите по морето свалят цените и привличат родни туристи. Отстъпките стигнаха 50% според офертите в сайтовете, а плажните заведения дават бонуси. И всичко това се случи дни, след като стана ясно, че руските и английските туристи няма да дойдат през юли, защото те не бяха включени в обсъждания списък от Европейската комисия..

публикувано на 08.07.20 в 17:21

Автокино с благотворителна прожекция на филма "Формулата на Тео"

Тази вечер от 21.30 на покрива на столичния мол “Сердика” ще се има автокино с благотворителна прожекция на филма "Формулата на Тео" . Средствата ще бъдат дарени за фондацията на известния учител, чиято мисия е да обучава млади таланти в областта на физиката.  Преди прожекцията самият учител Теодосий Теодосиев ще разкаже повече за фондацията и..

публикувано на 08.07.20 в 16:54
Част от миналогодишните стипендианти

Община Самоков отново подкрепя млади таланти със стипендии

Община Самоков и тази година ще даде стипендии на даровити ученици с постижения в различни области. Финансовата подкрепа е в размер на 1000 лева и ще се изплаща в рамките на следващата учебна 2020/2021 година . Първите три стипендии са учредени през 2004 г. С течение на годините са добавени още шест и към момента се присъждат..

публикувано на 08.07.20 в 16:31
Ез. Бъбрека в Рила скоро

К. Раковска: За ерозиралите рилски пътеки трябват експерти, не багери

Случаите с нагазване и намеса в природните кътчета на България не са резултат на пасивност от страна на гражданите, а по-скоро от слабата работа на институциите. Така коментира последния случай на багери в Рила Катерина Раковска от коалиция „За да остане природа в България“ . „Багерите бяха там за да правят алеи на мястото на ерозирали..

публикувано на 08.07.20 в 15:26

Автобуси към "Дружба" с променен маршрут заради ремонт на водопровод

Във връзка с авария на основен водопровод на бул.“Христофор Колумб“ от Столична община информират, че се налага промяна на маршрути на автобусни линии: От 14.00 часа днес във връзка с отстраняване на възникнала авария на основен водопровод на „Софийска вода“ се затваря за движение бул.“Христофор Колумб“ в участъка от бул. „Цариградско шосе“..

публикувано на 08.07.20 в 13:40

След СФФ в Дома на киното следва Седмица на иранското кино

Международната конфедерация на арт кината (CICAE) обединява творческите усилия на независимите киносалони в в онлайн кампанията „Back to Cinema“ (#връщаме се в киното). Инициативата тръгва от Германия и вече е паневропейска, а целта й е да привлече отново зрителите към седмото изкуство – безопасно, дори и в условията на епидемията на..

публикувано на 08.07.20 в 13:19