Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Димитров - зам. ректор по учебната дейност

Нуждите на бизнеса са на първо място при подготовката на кадри в ТУ-София

Снимка: БГНЕС
Техническият университет предлага две нови специалности за предстоящата учебна 2020/2021 година. Студентите ще имат възможност да се обучават по „Автомобилна електроника“ и „Стопанска информатика на немски език“, или да изберат развитие в някоя от останалите над 30 бакалавърски специалности на ВУЗ-а. 

„Постоянно поддържаме връзка с бизнеса и индустрията, съобразяваме се с техните нужди – какво се търси на пазара и от какви специалисти ще имат нужда през следващите 10-15 години.

Българската индустрия се ориентира основно към автомобилната част, поради тази причина избрахме да пуснем новата специалност, свързана с автомобилната електроника.

В нашата страна има много инвеститори от Германия, затова един от много силните ни факултети е този за германско инженерно обучение“, обясни пред Радио София проф. Любомир Димитров - зам. ректор по учебната дейност към ТУ-София.

Както през последните години, така и сега, интересът към компютърните специалности е все така висок.

„Конкуренцията за тези специалности е най-силна. Но искам да подчертая, че без компютри и софтуер, без информатика, няма да можете да се справите в нито една от специалностите“, коментира зам. ректорът.

Кандидатстудентската кампания на Техническия университет приключва на 4 юли. Резултатите от първото класиране ще станат известни на 10 и 11 юли. 

„Кризата се отрази върху учебния процес, разбира се. Някои студенти и преподаватели се справят отлично, за други е по-трудно. Броят на кандидат-студентите обаче не намалява, напротив. Може би настоящата обстановка ще задържи повече младежи в България. А силно развиващата се икономика у нас определено има нужда от кадри“, каза още проф. Димитров

Висшето учебно заведение е готово да се съобрази с епидемиологичната обстановка в страната и да стартира учебните дейности, както присъствено, така и онлайн.

Повече за кандидатстудентската кампания, както и за това какво предстои за ТУ-София – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44