Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Зов зад затворените врати" - гласове на болка, гняв, обич и вина

Снимка: ИСДП

50% от българите смятат, че домашното насилие е личен проблем на семейството. Сега една кампания се обръща към тях, за да им покаже, че това всъщност е обществен проблем, за който трябва да се сигнализира. "Зовът на децата зад затворените врати" показва как тези уязвими същества преживяват домашното насилие чрез техните думи. 

Кампанията насочва вниманието към децата, които са жертви или свидетели на домашно насилие, показвайки колко болка, гняв, обич и вина има в това, което казват. В основата й стоят Институтът по социални дейности и практики и фондация „Асоциация Анимус”. Те използват точни цитати на деца, жертви на насилие, с които работят и подкрепят, за да може посланието да достигне във възможно най-чистия му вид до всеки човек.

Проф. Нели Петрова

"Много важно е самите родители и близките на децата да си дадат сметка колко е жестоко за едно дете да живее в атмосфера на несигурност. Сигурността е най-базова потребност за децата, за да могат да развият своя потенциал, за да могат да растат," изтъкна пред Радио София проф. Нели Петрова от Софийския университет. 

Кампанията ще се осъществява онлайн и ще продължи до края на 2021 година. Всеки родител може да пише в личните съобщения на фейсбук страницата на проект BODROZI, за да сподели проблем и да потърси насоки и информация за подкрепа от професионалисти. Стремежът е да се оптимизира реакцията на органите за закрила на детето в България в случаите на домашно насилие, в които са замесени деца, било то като жертви или като свидетели.


Проф. Нели Петрова, специалист по социална педагогика и социална работа, е създател и ръководител на Института по социални дейности и практики. Има множество публикации, участва в различни национални и международни изследвания, провежда обучения на професионалисти, има опит и в консултиране и подкрепа, водене на групови програми на родители, повечето от тях в областта на превенция на насилието на деца. В тези си дейности се опира на познания и вярвания, които поставят човека като  ценност, като творец на своя си живот, като можещ да уважава себе си и другите, за което е особено важно детството му.


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как влияе кърмата на човешкото здраве?

Банката за майчина кърма в София и Софийския университет получиха финансиране по общ научен проект, в който ще се изследва ролята на микробиома в състава на кърмата и как това влияе като цяло върху човешкото здраве. Ръководител на проекта е гл .ас. Илиана Рашева, преподавател в Софийския университет. В проекта ще участва и директорът на..

публикувано на 01.02.23 в 20:32
Наводненията в Пакистан бяха сред най-опасните явления през 2022-ра

Човешкият фактор и климатичните промени имат съществен принос за екстремални явления

Трудно е да се каже дали едно явление или период на анормално време е резултат на климатичните промени . И все пак има изследвания, които посочват бедствия като следствие от глобалното затопляне. Това обясни пред Радио София експертът Николай Петков . Той посочи някои от най-опасните метеорологични явления през изминалата 2022 г...

публикувано на 01.02.23 в 18:20

Състезание вдъхновява студенти и свързва университет и бизнес

Студентското състезание „Рекламна академия“ - тристранен проект на Нов български университет (НБУ), Българската асоциация на рекламодателите (БАР) и Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), достигна своето десето издание. „Това е един от блестящите примери за ползотворно сътрудничество между университет и бизнес . Това не..

публикувано на 01.02.23 в 17:40

Дигитализацията в здравеопазването спасява животи

Как дигиталните технологии вече променят българската здравна система? Защо всеки един от нас трябва да е част този процес? Отговорите на този въпроси третира "Код: Живот" - първият документален филм за дигитално здравеопазване у нас . Лентата събира на едно място здравни и дигитални експерти, лидери на мнение в лицето на проф. Иво..

публикувано на 01.02.23 в 16:30

Жива ли е любителската кинолента?

"Киноклуб Супер 8" е колектив от четирима артисти обединени от идеята да събират и да съхраняват любителски и домашни филми от България заснети на 8 мм. лента, "Супер 8" и 16 мм. Подробности пред Радио София разказа Неда Миланова. По думите й с нейните колеги, които се занимават с кино и фотография са започнали да намират изхвърлени на различни..

публикувано на 01.02.23 в 15:49

Япония през погледа на зам.-декана на Стопанския факултет на СУ - доц. Тодор Ялъмов

Доцент Тодор Ялъмов е заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет. Той бе гост в ефира на „Радиокафе“, веднага след завръщането си от Япония, в Soca University, където е преподавал. По думите му, това е един сравнително малък университет, в едно от предградията на Токио, в което има общо 17 университета. В началото на..

публикувано на 01.02.23 в 15:47

"Скритото наследство" разкрива тайните на Балканите от древността

"Скритото наследство"- Необясними находки и изображения от България и Балканите е новата книга на писателката Ирена Григорова. По думите й темата е интересна и много автори са писали по нея, но тъй като те обрисуват едни и същи неща тя е решила да се намеси. "Аз обикалям музеите от много години и си давам сметка, че в нашите музеи и особено..

публикувано на 01.02.23 в 15:08