Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С куче вкъщи е забавно, но как да го възпитаме

Ключов за възпитанието е създаденият режим на кучето

Снимка: Фондация “Очи на четири лапи”
Покрай пандемията от Covid-19 много хора си осиновиха или купиха кученца, които освен сладки и игриви са и много палави и правят бели вкъщи. Затова малките домашни любимци трябва да бъдат възпитавани.

Обучението на кученцето на домашни навици и социализация започва още в мига на пренасянето му през прага на новия дом. Ако изграждането на специални навици на работещите кучета обикновено започва на 10, а най-добре на 12-месечна възраст, то възпитанието в послушание, домашни навици и социализация, е процес, който трябва да започне много по-рано.

“Кучето се възпитава с режим. Когато е малко, до третия месец все още е под карантини и не може да излиза, т.е. не може да го научим да ходи до тоалетна навън, но може да се обособи място, където да ходи по нужда вкъщи. Не трябва да му се караме в никакъв случай и да завираме муценката му в напишканото, защото то не може да направи такава връзка.

Важно е да се знае, че кучето физиологично до 6-я месец не може да стиска дълго време и когато напълни мехура си, се изпуска където е, затова е важно да забележим през какви интервали има нужда да се облекчи и малко преди да е минало това време да го изведем навън”, казва главният инструктор на Фондация “Очи на четири лапи” Мартина Маринова


“Играта с топка трябва да започне първо вкъщи, както и изграждането на всички други навици, като сядане, лягане, идване там, където територията му е позната, и където няма разсейващи фактори”, обяснява инструкторът.

Най-лесният начин да се научи кучето да не нагризва обувките, е да си прибираме обувките. Малкото кученце има нужда да дъвче и ако няма свои играчки, които да дъвче, домашните чехли и разхвърляните обувки могат да му станат интересни.

Белите в отсъствието на стопаните са нормална кучешка реакция, защото то изпитва безпокойство. Затова е хубаво преди да излезем да го разходим, за да се измори и да го нахраним, така в момента, когато е само, то ще се наспи вместо да прави бели.   

Как да научим кученцето на хигиенни навици и команди - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Регионален исторически музей – София

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май да се отбелязва..

публикувано на 18.05.21 в 09:05

677 са новите случаи на Covid-19

677 са новите случаи на Covid-19, регистрирани в Националния информационен портал за изминалото денонощие. Направени са общо 16 505 теста, от които 6416 са PCR тестове. Наблюдава се леко повишение до 4,1 на процента, в сравнение с почивните дни, когато бяха направени и значително по-малко тестове.  Отново в София е най-високият брой заразени – 113,..

публикувано на 18.05.21 в 08:29

Над 10 хил. деца остават извън ясла и градина след първо класиране

Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи. Над 10 хиляди деца не са приети. 22 445 са децата, кандидатствали тази година, а свободните места в София са 13 375. Заради повторното отключване на системата обаче родителите, които правилно бяха въвели данните на децата си, излязоха на протест в петък. Близо 3000 родители са си..

публикувано на 18.05.21 в 08:23

Дъжд и жълт код за вятър в 14 области на страната

Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за 14 области на страната за 18 май. Жълтият код е обявен заради силен вятър. Кодът е сила за Пазарджик и Пловдив и за още 12 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области вятърът ще духа от..

публикувано на 18.05.21 в 07:45

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството, както и, че спектакълът се ражда в точката на взаимодействие между артист и публика. От 2012 г. се..

обновено на 17.05.21 в 18:56
Милен Врабевски

Д-р Милен Врабевски: Чорбаджиите са изнесли на раменете си революционната борба

Тази вечер националната телевизия ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски. Документалният филм “Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни история, повдигайки рядко обсъждани в публичното пространство теми, като ролята на богатите българи в..

публикувано на 17.05.21 в 17:15

В НДК гостуват художници и поети от златния фонд на Бургас

Във връзка с 40-годишния си юбилей НДК посреща две интересни събития, представящи културния потенциал на Бургас. Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на Литературен клуб „Перото“ на 20 май от 16.30 часа. В програмата участват Аксиния Михайлова - носител на отличието през..

публикувано на 17.05.21 в 16:52