Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Техниката ситопечат

Липсващото звено между работата на компютър и ръчната работа за съвременните творци

Глътка чист въздух след дигитализацията – така описва техниката ситопечат Надежда Георгиева. Тя е основателят на едно малко ателие за ръчен ситопечат в сърцето на София, а съвсем наскоро, заедно с колегите си Милен и Даниел Сарандеви, издаде и книгата "Ситопечат – основни стъпки в печатната технология."

Ситопечатът е една вечна техника, с която се постига съвършенство от цветове. Според различни изследвания тя започва да се използва още през 9-10 в. пр. Н.е. в Китай. Създаването на изображения е било изкуство, което се е предавало от поколение на поколение, а майсторите, владеещи тази техника, са били с висок статус в обществото

В съвремието ситопечатът навлиза масово в края на 19 в. и началото на 20 в., паралелно в САЩ и Англия. Надежда разказва, че нейният бум е по време на Първата и Втората световна война, когато слоганите под формата на флагчета, плакати и брошури, са се печатали по този начин.

През 40 г. в САЩ се появява терминът сериграфия – арт наименуванието на техниката. Един от символите на поп арта например – портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхол е създаден по този начин. Сериграфиите са отпечатани в десет цветови комбинации, като по този начин Уорхол показва, че един и същи образ в различен цвят има съвсем различно въздействие върху зрителя. 

Как го е постигнал? Той е направил един шаблон по снимка на Мерилин от филма “Ниагара“, след това е слагал различно мастило при всяко следващо отпечатване и по този начин се получава това многообразие от цветове.


Надежда разказва, че сега, ситопечатът е навсякъде около нас – от изображенията на тениските ни, до надписите на копчетата на дистанционното за телевизора вкъщи.

Не е необходимо да можем да рисуваш, за да практикуваш, нужно е обаче да знаем кои са основните стъпки. За да ги научите, чуйте интервюто…


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българска стрийминг платформа събира и разпространява повече от 7 изкуства

Първата по рода си национална културна стрийминг платформа 7Arts.bg вече е факт и функционира. Тя обединява театър, опера, балет, кино, музика, живопис и ток шоу спектакли и ги прави достъпни за гледане освен на територията на България, а и в цял свят. Има и анимации за децата. „Никой няма да отнеме достъпа и контакта на твореца с любимата си..

обновено на 10.07.20 в 16:56

Започват финалите по баскетбол за непрофесионалисти

От днес започват националните финали по баскетбол за непрофесионалисти, които ще се проведат в Перущица. Любители на играта от цялата страна ще се изправят един срещу друг в борба за първото място. Турнирът е организиран от Българско баскетболно общество (ББО). „Създадохме ББО преди 7-8 години и до настоящия момент под егидата на организацията се..

публикувано на 10.07.20 в 16:33
Владимир Милушев

Владимир Милушев бяга скоростно 240 км с денивелация от 14 000 м

Опит за нов рекорд за скоростно за преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4 ще направи Владимир Милушев. Пътят му минава през 5 от най-високите планини на Балканите – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка . Досегашният рекорд за скоростното му преминаване държи Калоян Пейчев, който е постигнал забележителното..

публикувано на 10.07.20 в 16:24

Теодора Цончева - чувствителните хора изразяват емоциите по-лесно чрез хумора

Българската певица Теодора Цончева (Teddy Bennington), която изгря на музикалната сцена през 2013 г., след като достигна до полуфинал в популярното шоу X Factor, продължи да пише песни и да радва своите фенове в социалните мрежи , дори по време на извънредното положение. Освен с музикалните си изяви, Теди е известна и като успешен влогър. По..

публикувано на 10.07.20 в 16:16

Инж. Йордан Николов: Нужна е приоритетна помощ за строителството заради Covid-19

Инвестицията в строителни дейности трябва да е приоритетна в плановете на правителството за възстановяване на последствията от Covid-19. Това се налага, “защото в публикувания интегриран план в областта на енергетиката и климата на България за 2021 - 2030 г. се предвижда 49% намаляване на емисиите до 2030 г. в сравнение с 1990 г.", казва инж. Йордан..

публикувано на 10.07.20 в 15:39

Жители на Слатина събират историята си в читалище "Светлина"

В библиотеката на читалище “Светлина 1921” се събират спомени и снимки на наследниците на старите слатинци, които да бъдат основата, по-скоро - новото във второто издание на книгата “Кратка история на село Слатина, Софийско” от Любен Грозданов. Авторът е бил учител по български език и литература в квартал „Ботунец“ и е създател на клуб "Роден..

публикувано на 10.07.20 в 12:46
„There is Light“ с участието на Nasimo

Как се разви street art в София

София се оказва една от европейските столици с много добре развито street art (в превод: улично изкуство) . Чужденците се впечатляват от високото ниво на художественост на българските стенописи, които показват добре развита графити култура. Първите графити в София се появяват в средата на 90-те години, като говорим за начало на по-скоро..

публикувано на 10.07.20 в 12:39