Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата са жертви, дори и като наблюдатели на домашното насилие

Снимка: https://pixabay.com/

Започна кампанията срещу домашното насилие „Зовът на децата зад затворените врати” по инициатива на Института по социални дейности и практики и фондация "Асоциация Анимус". Тя е насочена към широката общественост и към родителите, от които може да тръгне промяната. Тя се опитва да покаже как децата преживяват домашното насилие чрез техните думи - изречения, които описват преживяното, може би наивно, но искрено. 

Домашното насилие присъства в домовете на много семейства от цял свят и България не е имунизирана от този проблем. Често родителите си казват "няма проблем" - детето е малко и не разбира когато се караме, но това не е така, коментира Маргарита Рафаилова – психолог от "Асоциация Анимус". Тя обяснява, че дори и децата да не си дават сметка и да не си обясняват разумно това, което се случва около тях, те го усещат, защото са изключително чувствителни.

Въпреки че много институции, специалисти и медиите се опитват да говорят все повече по тази тема, все още остава трудно за българското семейство и общество да отвори вратата и да се справи с този проблем. Според психолога, за да започнем промяната, ние трябва да се научим да разчитаме сигналите, които проявяват децата, когато има проблем:

"Някои знаци са доста очевидни, такива са физическите следи от насилие върху едно дете. Друго важно нещо са думите, това, което най-малките казват на тези, на които са решили да се доверят. Симптомите са по-завоалираните послания - те може да са свързани с поведението или пък с настроенията. Ако се загледаме внимателно, това може да е както едно добро, послушно дете, което се е затворило в себе си, така и едно по-агресивно дете, което провокира останалите.“

Проблемите в семейството могат да се отразяват както върху успеха в училище, така и върху отношенията и поведението на децата сред приятели или в интернет. Тези прояви, обаче, е важно да се разглеждат спрямо ситуацията, в която са се появили, и да не се изваждат от контекста. Така процесът по възстановяване на травмата би бил успешен, обясни Маргарита Рафаилова и подчерта:

"За да започне процесът по възстановяването на едно дете, задължително като първа стъпка трябва да спре насилието. Няма как да тече процес по терапия, ако детето продължава системно да бъде наранявано физически и емоционално."

Работата с психолог по този проблем се осъществява паралелно, както с родителите, така и с детето, добави Рафаилова:

"Важно е родителите да знаят, че могат да се доверят и че имат възможност да бъдат подкрепени от психолози и други специалисти, без това да застрашава семейството им."

Физическата или психическото насилие нанасят по-сериозна травма - отговорът търси Александра Илиева от психолога Мартарита Рафаилова. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04