Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Александър Балкански:

Колкото по-голям е циркът, толкова опасността да фалира е по-голяма

Снимка: Цирк „Балкански“
Цирковото изкуство в България продължава съществуването си, въпреки всички проблеми, предизвикани от Covid-19. Акад. Александър Балкански - основателят на цирк “Балкански”, води разговори с Министерството на културата, за това да се подпомогне цирковото изкуство в страната.

Новината, че световноизвестната акробатична трупа „Цирк дю Солей“ подаде документи за фалит, стана една от водещите теми в редица медии тази седмица. Според различни източници, компанията дължи близо 1 млрд. долара, които няма как да върне заради прекратените продукции.

След 36 години успешен бизнес, заради пандемията от Covid-19, се наложи да бъдат съкратени около 3500 работни места, което представлява 90% от служителите.

“Колкото по-голям е циркът, толкова опасността да фалира е по-голяма. „Цирк дю Солей“ е циркова индустрия. Обикновено такива мащабни фирми като „Цирк дю Солей“, която има 15 цирка, циркова академия, стационарен цирк в Лас Вегас, са обречени, защото издръжката на този цирк е само от продажбата на билети”, казва акад. Александър Балкански.

За фамилия Балкански 2020 г. е много специална, тъй като фамилията има троен юбилей - навършва 200 години фамилна циркова дейност, 100 години българска циркова дейност и 20 години цирк “Балкански”.

Акад. Александър Балкански разказа, че още с края на миналогодишния сезон са започнали подготовката за големия празник през 2020 г. с нова програма, както и съвсем нова конструкция за нов цирк.

“Хвърлихме страшно много средства в постановъчната дейност по отношение на нови номера, ново осветление, светлинни ефекти и точно, когато трябваше да излезе циркът от базата, ни затисна коронавирусът”, казва той.

В цирка работят 10 души, които са негови служители от 20 г. Артистите, след края на миналогодишния сезон, са се прибрали по родните си страни. 

В момента най-голямото предизвикателство пред цирка е да преодолее страховете на хората от опасността от зараза. По тази причина и игралният сезон ще започне чак на 1 септември, като страничното платно на цирка няма да бъде сложено, за да има по-добро проветрение на залата.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09