Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борис Бонев предлага повишаване на глобата след скоба

От ЦГМ ще разчитат на 15 млн. лв. заем за разплащане на дългове

Столичните общински съветници трябва да го одобрят на сесията на 9 юли

| обновено на 07.07.20 в 14:31
Малко са постъпленията в ЦГМ от продадени билети през последните месеци
Снимка: БГНЕС

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има намерение да тегли заем в размер на 15 млн.лв., с който да покрие задълженията си към транспортните оператори, заради възникналите последици от извънредното положение. Според директора Димитър Дилчев е нужно Столичният общински съвет (СОС) да одобри кандидатстването към Българската банка за развитие именно сега, тъй като финансовото състояние може да се вложи още повече след месец.

Заради намаления пътникопоток през последните месеци, предизвикани от епидемичната ситуация, изпълнението на заложената транспортна задача за годината е неосъществимо. Задълженията към операторите растат, а възстановените дейности като, например зоните за платено паркиране, все още не дават нужните приходи за ЦГМ.

Директорът Димитър Дилчев поясни, че след като има 31% спад в продажбата на превозни документи за март, 61% за април, 45% за май и около 30% за юни – прогнозите за следващите месеци са също неблагоприятни.

Общинското дружество прави всичко възможно да увеличи местата, от които могат да се закупят превозни документи.

По думите на Дилчев най-сериозно е положението със задълженията към транспортните оператори и именно за това сега СОС трябва да одобри кредита към Българската банка за развитие.

Независимият общински съветник Борис Бонев смята, че ЦГМ не прави достатъчно, за да работи  ефективно и да увеличи приходите си, като могат да се приложат други подходи като преструктуриране на дружеството или увеличаване на сумите за санкционната дейност, така че да не се стига до тегленето на заем:

"Очаквам за сесията на 23 юли да е готов анализ колко трябва да струва глобата за скоба и ако трябва да бъде увеличена. Иначе заемът ще се плаща от всички софиянци, а не само от нарушителите."

При изтеглен заем за 15 млн. лв. от Българската банка за развитие, ЦГМ трябва да го изплаща 60 месеца, като първите 9 месеца са гратисен период.

Решението на СОС по въпроса ще стане ясно на заседанието този четвъртък, 9 юли.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община търси нови възможности за изграждане на паркинги в София

"Имаме няколко форми на осигуряване на възможности за паркиране на столичани. Това са зоните за платено паркиране. Знаете, че първоначално те бяха посрещнати с недоволство, но в последствие живущите в зоните, където те са въведени, останаха доволни от това, че се въвежда ред в начина на паркиране. Освен това голяма част от придошлите автомобили на..

публикувано на 11.08.20 в 19:43

Изграждат последния участък от бул. "Монтевидео"

Изгражда се последният участък от бул. "Монтевидео", който прави връзка с новата метростанция в столичния квартал "Овча купел". Целта е до началото на учебната година да приключат пътните работи и да бъде пуснато движението по булеварда, съобщават от Столичната община. Продължава работата по тротоарите. В момента по този участък се изгражда..

публикувано на 11.08.20 в 19:02

Йордан Ефтимов за симптоматиката на литературните скандали у нас

Литературният живот у нас често е арена на сблъсъци между писатели, издатели и читатели, а понякога скандалите се оказват по-интересни от книгите. Всъщност, има аргументирани дискусии и други, които са по-популистки и с търговска цел. По този повод и за да се опитаме да вникнем в симптоматиката на литературните спорове у нас, поканихме доц. Йордан..

публикувано на 11.08.20 в 18:03

Хранителните разстройства - не изход от трудностите, а задънена улица

Инициативата "Живот на килограм" организира днес онлайн група на тема "Какви са дълбоките причини за проблемната връзка с храната и как да се справим с тях."  В последно време особено покрай пандемията от Covid-19 много хора започват да намират утеха в храната, но нерядко се стига до хранителни проблеми. Любомира Манчева от "Живот на килограм"..

публикувано на 11.08.20 в 17:50

Професионалното прегаряне засяга хората, загубили смисъл и удоволствие от работата си

Въпросът “Как виждате бъдещето си в професията след 10 години?” е част от сценария на всички HR експерти. Опитът на специалистите по човешки ресурси показва от самото начало как кандидатите за работа ще отговорят на този въпрос.  “Някои може и да са наясно със себе си, но във връзка с несигурността, която дебне както на пазара на труда, така и в..

публикувано на 11.08.20 в 17:25

Орлов мост е акцентът, но къде е ударението

Във времето на протестни събития неизменно в медиите се споменава едно наименование на известна столична забележителност, записана вече в историята със значението на място, символизиращо гражданското недоволство. Да, става дума за Орлов мост . И няма как да не ви е направило впечатление, че прилагателното в това словосъчетание доста често се..

публикувано на 11.08.20 в 16:45
Двете издания на Яна Язова.
Вдясно е пълният вариант от 2003 г.

„Война“ на Яна Язова предизвика спор сред издатели и изследователи

Малко са книгите в българската литература, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век след написването им. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“ . Така издателите от „Българска история“ информират появата на книгата преди броени дни. Произведението е завършено през 1946 г., а ръкописът дълго време остава..

публикувано на 11.08.20 в 16:26