Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има фестивали и за вас...

| обновено на 09.07.20 в 10:59
Да не забравяме, че и БНР е организирало хубави фестивали
Снимка: Ани Петрова

Въпреки корона-епидемията фестивалите са привлекателна точка за гости и жители на София. Някои от тях се отложиха, други промениха формата на провеждане (най-често онлайн) и вече се състояха.
Има и такива, които предстоят съвсем скоро и ли по-далеч във времето.

През лятото много от фестивалите се по морето или в планината.
Но столицата по традиция става домакин на най-много подобни събития, и то по всяко време на годината.

Някои са посветени на постиженията в някое от изкуствата, като кино, музика, театър.
Но има още кулинарни, спортни, фермерски, за здравето...

Кога, къде и какви фестивали можем да посетим в момента или да си запишем и да не пропускаме в следващите месеци - това проучи и изрежда Мария Бояджиева.
Чуйте.

Как са го направили


"За организирането на фестивал може да е достатъчен месец-месец и половина, но преди това трябва да са минали години в подготовка", с усмивка споделя пред Радио София Левена Лазарова - директор на Миш Маш Фест в София.

Този фестивалсъбира пъстрите произведения на най-добрите български творци и дизайнери. От шикозни дрехи и минималистични аксесоари, до... мобилна количка за приготвяне на най-ароматното еспресо. Лятното издание беше този уикенд в парка Заимов, но предстои и през есента.

„Натрупаният опит ни помага и в организацията, и в селектирането на учаастниците, и в намирането на партньори“, признава Левена Лазарова след 5 проведени издания.

Фестивалът е в Културния календар на Столичната община, подкрепил е повече от 200 български творци.

Рецептата, поне за Миш Маш Фест, е: съчетаване на традиционното, вече обичаното, с новото (вкл. и участниците) и задължително съобразяване с интереса на хората.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46