Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивка в България – дали, къде и защо

Снимка: БГНЕС

Сложната ситуация покрай световната пандемия постави множество хора пред труден избор – дали да отидат на екскурзия в България, дали да изберат чужбина, да осъществят ли дълго чаканата почивка на морето, или да се усамотят в планината. Част от хората дори предпочетоха да отменят резервациите си за лятна ваканция и да релаксират у дома.

 Голяма част от хотелите по родното Черноморие уверяват, че проблем със сигурността няма, а празните плажове от средата на юни вече се радват на множество посетители. Както се оказа през последните седмици, Гърция продължава да бъде една от най-желаните дестинации, поради доброто обслужване и близостта си до нашата родина. Ще претърпи ли загуби тази година туризмът у нас?

„Аз съм в постоянен контакт с туроператори и туристи от всички краища на Европа. За съжаление трябва да кажем, че има отменени резервации, но те са в по-голямата си част от Западна Европа. Хората искат да дойдат на почивка, но полетните програми са силно намалени и туроператорите анулират без съгласие на клиентите – това се жалват български хотелиери. В Русия също губят надежда, че може да имат летен сезон в България. Шансът е това да стане през август, но не е сигурно. Великобритания постави България в списък, в който техните граждани при завръщането си трябва да излязат в карантина, в резултат на това се анулираха полети. В момента основно хотелиерите разчитат на български и румънски туристи. Добрата новина е, че националният въздушен превозвач на Полша започна голяма и безпрецедентна офанзива към българското море,“ сподели пред радио София Руслан Йорданов, собственик на Национална информационна агенция „БГ туризъм“

Ако все пак имате резерви към почивките в морските курорти, планините в България предлагат пространство, чист въздух и зеленина, които не само помагат на имунната система, но и вдъхновяват.

„Има и много алтернативи за видове туризъм и тук ще отделя специално място на културния, защото според мен той е духът на страната ни. Като страна с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, България има какво да предложи на своите гости, които имат интереси в областта на историята, културата, етнографията, религията, архитектурата и изкуството. Има уникални археологически открития - древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири, текета и много други. Регистрирани са около 40 000 исторически паметници (7 от които в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство), 36 културни резервата, 160 манастира, около 330 музея и галерии.“, коментира още Йорданов

Руслан Йорданов

Експерти смятат, че загуби за туризма и бизнеса са неизбежни, но кризата може да се преодолее с много работа и стратегически решения за бъдещето от страна на българските хотелиери и ресторантьори.

„Много трудно е за хотелите и заведенията днес, които са отворили да работят – инвестирали са средства за сезона, а се оказва, че един ден дискотеките и нощните заведения се затварят, на другия ден се отварят, ограничават се сватбените тържества. Тази неяснота затруднява туристическия бранш и провеждането на събития – конферентни, спортни, културни. Аз лично виждам един огромен хаос в заповедите на здравното министерство. Моят призив към туристите е това лято да си подарят здраве, а не просто почивка. Да използват ваканцията като превенция – препоръката ми е това да направят в България, да се възстановят чисто физически и психически, да се вдъхновят за нови възможности“, каза още Руслан Йорданов

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05