Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мораториумът върху плащанията към банките - глътка въздух за потребителите

| обновено на 20.07.20 в 15:26
Снимка: Ани Петрова
По искане на Асоциацията на банките БНБ удължи срока за подаване на искания за отсрочване на задължения с три месеца. Така новият срок, в който клиентите могат да поискат отсрочка за кредитите си, е 30 септември т.г. Това автоматично удължава и срока за действие на мораториума върху плащанията до 31 март 2021г. 

Големият брой подадени заявления вероятно са причината за удължаването на срока. Мораториумът касае плащания по потребителски или ипотечен кредит, фирмен заем, кредитна карта, овърдрафт, сключен преди 31 март 2020 г. Важно условие е клиентът да има редовно обслужвани задължения до 1 март или просрочвания не повече от 90 дни. 

Мораториумът върху плащанията към банките беше глътка въздух за много кредитополучатели, които или останаха без работа, или имаха други финансови затруднения заради кризата, провокирана от коронавируса.

“По наши наблюдения имаше драстичен спад на тегленето на потребителски кредити, заради неяснотата на хората какво ще се случва. Относно ипотечните кредити е по-дълъг процесът и при тях не се забелязва спад. Към днешна дата вече положението се успокои и банките много адекватно реагираха и с мораториума, от който позволиха клиентите да се възползват.

Всяка банка прие своя рискова политика, след извънредното положение и на база на предходния опит с кризата от 2008 г. - ограничиха се всички сектори, които през цветущото минало, бяха поотпуснали и даваха на хората да теглят кредити, свалиха процента на финансиране.

Някои банки дори с много ниски пунктове, но вдигнаха и своите лихви, които бяха стигнали рекордно ниски нива за българската банкова система”, казва Димитър Пенков, изпълнителен директор на една от кредитните консултантски компании.

По думите му значителен процент от кредитополучателите (10-15%) са се възползвали от възможността за отсрочка на плащанията, а това е довело и до стабилност на банките, защото по този начин не се е увеличил процентът лоши кредити.

Днес от 18.30 има интересен безплатен уебинар на тема "Банки и имоти", който всеки може да посети, ако има интерес в тази област. Събитието изисква само предварителна регистрация и може да бъде открито във фейсбук.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39