Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдещето принадлежи на по-бутиковия и алтернативен туризъм

Набира популярност туризмът, насочен към преживявания

Родопското село Широка лъка
Снимка: БГНЕС

На фона на кризата, която Covid-19 създаде в туристическия бранш, алтернативният туризъм може да дръпне напред целия сектор. В момента и туристите, и бизнесът, трябва да се насочат в тази посока - да предлагат малко по-бутикови места за настаняване, да има по-лично отношение и по-висока хигиена, защото в хората са притеснени. 

“След като бяха затворени вкъщи, хората имат по-голяма нужда от досег с природата. Малките места за настаняване - семейни хотелчета и къщи за гости, които са в селата и в планинските райони, в момента могат да се възползват от това, да се покажат, че ги има и да посрещат туристи, които да оценят техния продукт”, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

Алтернативният туризъм е насочен към преживявания. “Да преживееш мястото, да усетиш местните хора, бита им, културата, да посетите автентични места - това е алтернативният туризъм”, обясни още Елеонора Йосифова. 

157 емоционални туристически места в България е инициатива с идеална цел на Сдружение единен туризъм, в партньорство с Travel Academy, която цели да популяризира малко известни или слабо посещаеми места в България, чрез които да бъде подчертана важната роля на туризма, чрез преживявания.

Идеята за проекта възниква тази година, когато се навършват точно 157 г. от рождението на писателя Алеко Константинов - страстен пътешественик и основател на туристическото движение в България, и вдъхновител на проекта. Точно затова са избрани и 157 емоционални туристически места, казва създателят на инициативата Антон Пенев.

Всеки има право да направи една своя номинация. Разбира се, ще се разчита основно на местните общества в т.ч. кметства, наместници, уредници, журналисти и/или обикновени граждани, които имат отношение към своето родно място и не само.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39