Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

PCR тестовете - задължителни, но не безплатни

За безплатен PCR тест трябва да обикаляте кабинетите, предупреждава д-р Ира Маркова

Все повече PCR тестове за Covid-19 се правят на ден. Не са малко случаите обаче, когато хората нямат възможност или желание да си направят PCR тест. 

Млада жена с малко дете проявява симптоми на коронавирус - има хрема, общо неразположение, кашлица и температура. Спазвайки реда, се свързва с личния си лекар, но никой не изисква от нея да си направи тест за коронавирус. След преглед при личния лекар, остават вкъщи, а след това се връща на работа, а детето в детската градина.

За да е сигурна, че не е заразоносител, жената има само една възможност - сама да си плати PCR теста. “Изобщо не е споменаван коронавирус и не е поставяна никаква диагноза, и си тръгнахме с препоръка за три дни домашно лечение”, казва тя.

Оказва се, че когато човек или цяло семейство, има симптоми на Covid-19, но няма финансовата възможност да си плати тест, не е ясно какво се прави, защото този проблем не е решен като пътека от НЗОК. Няма алгоритъм на действие, при който да се поемат тестовете.

За да се поеме от НЗОК тестът за коронавирус, трябва да има издадено направление от личния лекар за инфекционист, т.е. лекар в кабинет, и потенциално заразният пациент трябва веднъж да се среща с личния си лекар, а след това да се сблъсква с още болни, докато се срещне с инфекционист, защото те не работят в стерилна среда, а са в кабинет в болница, където има още много болни.

“Доказа се, че контактите между хората носи по-голяма заболеваемост”, казва д-р Ира Маркова - семеен личен лекар с над 35 години опит.
Според лекарката обаче тестовете не трябва да бъдат безплатни, защото много хора биха тръгнали да си правят тестове, без да има основание за това.

Освен това д-р Маркова казва, че много малко хора при коронавирус, трябва да се насочват към личните лекари. “Мястото на личния лекар е повече в профилактиката и лечението, а не в епидемиологията. Личният лекар не може да се товари със социални неща. Социалното министерство решава как ще заплати скъпите тестове на социално слабите. Трябва да има правила”, категорична е д-р Маркова.

Според РЗИ се правят PCR тестове на потвърдени случаи, които подлежат на задължителна изолация/лечение в домашни условия за 14 дни (карантината се прекратява при отрицателен PCR).Тест се прави и на контактни лица, но след епидемиологична преценка и оценка на риска от разпространение на вируса в организирани колективи, лечебни заведения, трудови колективи и др. Вземането на проба се прави в домовете, в колективите или в базата на СРЗИ, според възможностите.

При положителен резултат, лицето се уведомява за резултата, прави се епидемиологично проучване и следва 14-дневна карантина на потвърдения случай и контактните.

От РЗИ потвърдиха, че ако някой има съмнение за Covid-19, но няма финансова възможност да си направи тест, може да се изследва след консултация с личния лекар, като се насочва към болница, където се провежда изследването и тестът е безплатен.

Всички останали, които правят тест по желание, трябва да го заплатят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28
Радослав Найденов

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник. БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Ерик Стойчев - младата надежда на българския шахмат

Ерик Стойчев е само на 9 години, но вече е част от младите надежди на българския шахмат. На наскоро провелото се Европейско първенство по шахмат за деца в Австрия, Ерик от спортен клуб „Елит“ бе единственият, който успя да надвие досегашния шампион в тази възрастова категория. С тази победа той завоюва 5,5 точки и се класира на 7-а позиция от..

публикувано на 21.08.24 в 10:28

"Морски дни" в Столичната библиотека

За всички малчугани, които са се завърнали от морето, все още не са отишли, или пък няма да стигнат до брега тази година, Детският отдел на Столичната библиотека организира "Морски дни".  Всеки ден, до края на месец август, малките читатели ще се почувстват като "на морето" чрез филми, книги и арт ателиета на тази тематика. "Морето е любимо на..

публикувано на 21.08.24 в 09:07

С протест пред МВР искат оставката на Калин Стоянов

Гражданското движение БОЕЦ организира протест пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски. Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и сигнали..

публикувано на 21.08.24 в 08:14

И днес се очакват валежи от дъжд над Западна България

Днес атмосферата остава неустойчива. Над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток, който..

публикувано на 21.08.24 в 07:35

129 години организиран туризъм в България

На 25 август 2024 г. на Черни връх организираният туризъм в България ще отбележи своята 129-ата годишнина. Това съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Как ще преминат честванията и какво означава устойчив планински туизъм? Надежда Герова разговаря с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС. Празникът ще бъде в рамките на три дни -..

публикувано на 20.08.24 в 18:34