Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творби, проекти и творчески факти за Кристо в "Квадрат 500"

Националната галерия представя в "Квадрат 500" изложба на художниците Кристо и Жан-Клод. Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в залите могат да бъдат видени три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

Кристо и Жан-Клод винаги и изцяло финансират своите проекти в публичното пространство чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения, без каквото и да е спонсорство или дарения. Проектите им стават възможни след често дълъг процес на преговори и постигнати договорености с държавните и местните организации, със съгласието на частните собственици, когато има такива и при спазване на екологичните изисквания и норми, обясни пред Радио София Ярослава Бубнова, директор на "Квадрат 500".

"Представянето има две важни измерения - едното е, че това са произведенията на Кристо и Жан-Клод от частните галерии в България, а другото - това, че може да видим какви са тези "акции", с помощта на които се свързват тези скъпи проекти. Ние искахме да представим оригиналните произведения от частните колекции и неговата биография с Жан-Клод като автори, с цялото разнообразие и една типология, която проличава в това разнообразие, на появяването на изкуството му в публичното пространство. Това е уникален пример, при който публичното изкуство е временно и много сериозно се грижи, още от самото начало, да не пречи."


„Мастабата“ близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници. "Мастабата“ е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени.

Визията на Кристо и Жан-Клод за „Над реката“ датира от 1992 и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална „завеса“ над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо.  Кристо получава през 2011 всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012 местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ.

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация „Обградените острови“ в залива Бискейн, Маями е реализирана през 1983. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и „плува“ върху повърхността на водата. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визуалният артист Стефан Стефанов с първа самостоятелна изложба My exaggerated minimalism

Младият визуален артист Стефан Стефанов ще открие първата си самостоятелна изложба на 21 юли в 18.30 часа в галерия “Нова арт спейс”. Изложбата продължава до 25 юни.  Като в калейдоскоп тя оглежда емоции, сънища и перспективи. Там всеки може да види детайл за себе си, да усети ритъма на днешния объркан свят, да потърси отговори, но и въпроси. "Името..

публикувано на 17.06.21 в 20:52

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира  празник  за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят  обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование, гражданска..

публикувано на 17.06.21 в 19:25

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции. За мащабите на естетичната хирургия..

публикувано на 17.06.21 в 19:16

Какво общо има гневът с празната лодка

В живота ни винаги има хора, които ни вбесяват, мразим страстно или поне не ги обичаме. Можем да прекараме безброй часове, преживявайки отново моментите, когато такъв човек е бил несправедлив с нас, не е оценил стореното от нас или е бил неделикатен. Само като се сетим за него и ни се вдига кръвното. ✅ Как да се справим с такива хора? ✅..

публикувано на 17.06.21 в 19:00

Сбъднете всичко за което мечтаете, но винаги знайте, че сте българи и че имаме безценно народно творчество

Рангел Вангелов  е хореограф и учител, който вдъхновява.. Занимава се с народни танци и народно творчество от най-ранна детска възраст. Всичко започнало от първите стъпки mраво хоро които му показала  неговата баба Петя, когато бил на шест години. Надява се дълги години да продължи да се занимава и да преподава това което обича...

публикувано на 17.06.21 в 16:39

Горещините - тихият убиец, който хората подценяват

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората. Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени,..

публикувано на 17.06.21 в 15:19
Маестро Марк Кадин

Най-хубавите рапсодии изпълнява Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Милиони слушатели ще чуят концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, който българската публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. По-късно на запис, за меломаните от цял свят емблематичните рапсодии на българските класици, изпълнени от Радиосимфониците, Глобалният медиен алианс „Еврорадио“ ще..

публикувано на 17.06.21 в 15:09