Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отложиха програмата за паркинги с частни инвестиции

Център за градска мобилност
Снимка: Ани Петрова


Столичните общинари отложиха за есента приемането на програмата за изграждане на паркинги с частни инвестиции. Сред мотивите за подобно предложение са нарастващия брой автомобили в града и решаването на проблемите с намирането на места за паркирането им. След подновяването на работата си след лятната ваканция, общинските съветници ще обсъдят и друго подобно предложение - обособяването на монтажни паркинги в софийските квартали.

За публично-частното партньорство, което да доведе до изграждане на паркинги върху общински имоти със средства на бизнес инвеститори, се заговори в началото на юни, когато столичният кмет Йорданка Фандъкова представи програмата. Малко повече от месец след обявяването й, през който се приемаха коментари и становища, докладът по темата бе внесен за разглеждане от комисиите в Столичния общински съвет. Един от вносителите, общинският съветник от ПГ „Патриоти за София“ и председател на комисията по транспорт Карлос Контрера поясни, че за всяко конкретно предложение, което може да дойде и от районните кметове за терени, върху които да се изградят паркинги, общинските съветници ще взимат решение.

В хода на разглеждане на всеки отделен доклад за подобен паркинг - към конкурсната процедура за участие от страна на частните инвеститори, могат да се заложат и допълнителни изисквания към тях, в съответствие със спецификите на имота. Контрера подчерта, че програмата е допълваща към ангажиментите на Столичната община и Центъра за градска мобилност да инвестират в обособяването на такива обекти и осигуряването на паркоместа.

С предложение върху терени публично-общинска собственост да се изградят монтажни паркинги, излезе и независимият общински съветник Борис Бонев. Той разясни, че с неговият доклад се предвижда да се създадат идейни проекти за реализиране на монтажни паркинги в 10 имота в районите „Младост“, „Люлин“, „Овча купел“ и кв.„Зона Б-18. Според Борис Бонев така на тези имоти ще бъде възможно да се удвоят и дори утроят паркоместата.

За да бъдат изследвани подробно предложените имотите и обсъдени с районните кметове, предложението на съветник Борис Бонев за монтажните паркинги, ще бъде разгледано отново при възобновяване на работата на общинския съвет след лятната ваканция. Тогава ще бъде дискутирана и програмата за изграждане на паркинги върху общински имоти с частни средства, тъй като след публикувания първоначален вариант, са направени промени в текста и това налага повторното подлагане за обществено консултиране.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Малчев: Дигиталният бизнес изпитва „глад“ за кадри

Дигиталният бизнес  е един от най-динамично развиващите се по време на пандемията.  Едни от най-бързо възстановилите се бизнеси след кризата са бизнес услугите, каза в студиото на Радио София  Георги Малчев  – университетски преподавател по дигитален маркетинг и съосновател и управител на една от водещите агенции за интегриран дигитален..

публикувано на 20.10.21 в 18:34
Калоян Кирилов и Кристина Крънчева

Инициативата “Завършвам, а сега?” подарява книги и отправя предизвикателство към гимназистите

“Завършвам, а сега?” e инициатива на финансовия консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България Стойне Василев , финансовия предприемач и консултант, създател на два стартъпа Калоян Кирилов и водещия международен консултант по бизнес, етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева ...

публикувано на 20.10.21 в 17:12

Откриват XXVI годишна изложба на художниците от район "Изгрев"

Столичният район "Изгрев" организира XXVI годишна изложба на художниците , които живеят и работят в района. Тази година тя ще се проведе под надслов "Традицията среща бъдещето".  Откриването на изложбата е на 20.10.2021 г., от 18:00 часа, в сградата на "Интерпред - СТЦ София" в галерията "Арт Плейс" .  За втори път изложбата включва и..

публикувано на 20.10.21 в 16:36
Боряна Василева и братята Иван и Ангел Петкови

Ново, модерно звучене на българския фолклор, представят в творчеството си BRATЯТА

Неведнъж сме ви срещали с млади творци, които обичат българския фолклор и традиции. Представяме ви Боряна Василева, и братята Иван Петков и Ангел Петков, които разказват за любовта си към фолклора, която ги е подтикнала да го  представят по един нов, модерен начин. Braтята ( какъвто всъщност е творческият им псевдоним) са започнали   с..

публикувано на 20.10.21 в 16:00
д-р Цветелина Великова и д-р Александър Атанасов

Д-р Атанасов: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск сред децата от тежко боледуване от Covid-19

България е феномен по-ниско ваксинационно покритие и рекордьор по смъртност от Covid-19 . Шанс за промяна обаче има. Около това се обединиха гостите по темата в студиото на Радио София - имунологът д-р Цветелина Великова, педиатърът д-р Александър Атанасов и студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев . Тримата заедно са администратори на популярната..

публикувано на 20.10.21 в 15:40

Веселина Седларска с разкази от живота „Гладни сърца“

Всичко започва преди година и половина, когато журналистката Веселина Седларска е пациент в лечебно заведение. В случаен разговор, „съседката по легло“ я убеждава, че всички добри разкази и филми са направени по действителен случай . Дори дава идея, Седларска да напише книга с разкази, като помоли близки хора да й разкажат интересни случки. Така..

публикувано на 20.10.21 в 14:11

Поредната благотворителна кампания в подкрепа на кучета и котки в приют

Кампанията „SoDoggy - шалче за чувалче“ в подкрепа на кучетата и котките без семейство, ще се проведе за шести път в събота – 23 октомври, съобщи пред Радио София Люба Христова от SOHO, домакини на самата инициатива. Със средствата от предходните събития са били нахранени всичките 200 животинки в приют „Фермата“ на Animal Rescue Sofia в..

публикувано на 20.10.21 в 13:56