Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС потвърди паричната гаранция на обвинените за хвърляне на бутилки срещу сградата на НС

Софийският градски съд потвърди определението на Районния съд, с което беше наложена парична гаранция на четиримата младежи, задържани и обвинени за хвърлянето на бутилки и алуминиеви кенчета срещу сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом) и охраняващите полицейски служители на 14 юли, по време на антиправителствените протести.

Прокуратурата протестира решението на съда, но искането за по-тежка мярка беше отхвърлено. Определението е окончателно, като е подписано с "особено мнение" от член на съдебния състав.

На днешното заседание прокуратурата посочи, че трябва да бъдат наложени по-тежки мерки за неотклонение, за да се покаже на обществото, че институциите работят и за да се изолират подобни прояви. Според прокурора възрастта на обвиняемите също е довод за по-тежка мярка.

Съдебният състав обаче потвърди решението на първата инстанция, тъй като не са налични всички предпоставки, посочени в закона, заради които да се наложи постоянен арест на обвиняемите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52

В СОС: Не 6, а 18 млн. лв. трябват за столичния градски транспорт

Малко над 18 млн. лв. ще бъдат отпуснати на столичните авто- и електотранспорт, с които дружествата да функционират безпроблемно до следващата актуализация на бюджета. Това решиха столичните общински съветници на съвместно заседание на ресорните комисии по транспорт, икономика и по финанси. То се проведе в началото на днешната..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

Започва есенната кампания "Капачки за бъдеще"

От 5 до 18 октомври в страната ще се проведе есенната кампания "Капачки за бъдеще". Инициативата в София ще се проведе на 06.10.2024 г. (неделя) на пл. "Ал. Батенберг", от 09.00 до 16.00 часа. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки. "Капачки за бъдеще" стартира през октомври 2017 г., с цел да бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 11:04

И район "Младост" в автоматизираната система за сметоизвозване

Подмяната на старите контейнери с нова автоматизирана система продължава, съобщиха от Столичния инспекторат. В ж.к. „Младост-3“ се поставят нови контейнери, тип NORD. Автоматизираната система за сметосъбиране до момента е въведена в районите „Искър“, „Връбница“ „Студентски“, „Възраждане“ и в ж.к. „Младост-4“.  Новите контейнери заемат..

публикувано на 03.10.24 в 09:48

СОС решава за отпускане на 5 млн. лв. за автотранспорта и 1 милион - за електротранспорта на София

На извънредно заседание днес столичните общински съветници ще разглеждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от..

публикувано на 03.10.24 в 07:42

От ГЕРБ искат актуализация на заема за Столичния автотранспорт

Задълженията на транспортните оператори, според доклада на кмета на София Васил Терзиев, са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков ,..

публикувано на 02.10.24 в 17:14