Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Пламен Димитров: Изчезнал е диалогът в отношенията

Проблемите няма да се решат само с ескалация на протестите или с прилагане на институционално насилие, убеден е психологът

Пламен Димитров
Снимка: БНР

Гладната стачка е една от формите на краен протест в името на кауза. Когато сме свидетели на подобен акт, това показва насилие, което идва от системата и е насочено навътре.

Така обясни гладуването като протестна форма психологът проф. Пламен Димитров. Екстремното действие граничи с готовност да се отречеш от живота и често се предприема при безизходица, например в затворите.

„Това показва, че продължително време са отлагани другите – конструктивни и диалогични форми на взаимодействие. В последно време граничи с абсурда отсъствието на диалог между политическите субекти. Стига се до монолози, протичащи паралелно. От една страна бият журналисти на конференции. От друга тече протест, при който се налага полагането на медицински грижи, за да не пострадат хора. И не се знае кой поема отговорност.“

По думите на психолога става очевидно, че сме изпаднали в криза – не само около коронавируса или политиката, не само институционална, а в начина, по който разгръщаме отношенията помежду си – между личности, групи и организации.

„Проблемите няма да се решат само с ескалация на протестите или с прилагане на институционално насилие.“

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с проф. Пламен Димитров,
както и анкетата за отношението на хората към обявяването на гладна стачка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Слави Панайотов: Хората търсят информация, която да използват

Интернет пространството засега повече дава на човека, отколкото взема. Надявам се това да продължи да бъде така. Надеждата-пожелание сподели пред Радио София Слави Панайотов (The Clashers), който е сред най-влиятелните влогъри. Негови видеа имат по над 1 милион гледания. Той признава, че се интересува от мнението и интересите на своите..

публикувано на 22.09.20 в 16:47

Вече е есен

В 16.00 часа и 31 минути настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в..

публикувано на 22.09.20 в 16:40
Васко Стоилков

Васко Стоилков: Трябва да станем независими в мисленето си

Проблемът на нас, българите, е манталитетът - все ни се иска някой отвън да ни казва какво да правим. Психически трябва да се изчистим от тази зависимост. Винаги чакаме някой отвън да ни реши проблемите - дали ще е Съветският съюз или Европейският съюз. Крайно време е ние самите да решим какво искаме да направим и тогава ще дойдат най-добрите времена..

публикувано на 22.09.20 в 15:38

"Мисия "Будител" предизвиква учениците от Софийска област

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров организира за трети път конкурс за есе и рисунка "Мисия "Будител” между учениците от Софийска област по случай 1 ноември – Деня на народните будители. За участие отново са поканени учениците от българските гимназии в Цариброд. В конкурса с рисунки участват ученици от 1 до 4 клас, а с есета –..

публикувано на 22.09.20 в 15:35
Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Двама художници ще получат националната награда за живопис "Захари Зограф" през тази година – Андрей Даниел (посмъртно) и Вихрони Попнеделев, съобщи пред Радио София проф. Аксиния Джурова , председател на журито. Призът е сред най-авторитетните отличия в гилдията на художниците. Негови носители от 1972 г. насам са били творци като Светлин..

публикувано на 22.09.20 в 14:15

Сексуализацията на младото поколение е реалният проблем онлайн

95% от българските потребители на интернет използват социални мрежи и по този показател сме на първо място в света. Няма друга държава, в която да има толкова масово участие в социалните мрежи , заяви пред Радио София Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и обясни: "Техният алгоритъм и тяхната цел е да привлекат и задържат максимален..

публикувано на 22.09.20 в 13:41

Виртуалното ни подлъгва да се чувстваме свободни, активни и адекватни

Зависимостта от технологиите и интернет взема своите жертви, понякога дори животи. Това се дължи на това, че децата са постоянно в интернет, отчуждаваме се от реалността и се насочваме към виртуалното, което създава усещането, че е под наше управление и можем да моделираме. Това е обяснението, което даде клиничният психолог Младен..

публикувано на 22.09.20 в 12:26