Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изисквания заради Covid-19 в европейските държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Заради Covid-19 и ръста на заболелите в страната, голям брой държави наложиха ограничителни мерки или изисквания за отрицателен тест за корона вирус за пътуващите от България. Мерките, които бяха въведени през последната седмица, са както следва:
Белгия въведе ограничения за туристическите пътуванията от определени райони на България. Всички български граждани, пътуващи от България до Белгия подлежат на задължителен тест и карантина, ако идват от Североизточен или Югозападен райони и на препоръчителна карантина и тест, ако идват от другите части на страната.
Промяна в условията за пътуване има и до Украйна. Украинските власти въведоха нова методика, с която определят риска от заразяване, като включват всички държави в „червена“ или „зелена“ зона. Мястото на България определено е сред страните от „червената зона“. Затова българските граждани, пътуващи от България до Украйна трябва да представят застрахователна полица и документ за PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на до 48 часа преди влизането в страната. В противен случай трябва да спазват 14-дневна карантина.
Ако пътувате с кола към Чешката република, трябва да знаете, че от 3 август 2020 г., българските граждани, пътуващи през Румъния за Чешката република, трябва да преминат през румънска територия в срок до 12 ч. Ако се забавите, трябва да се свържете с пункт за извършване на тест за Covid-19 или да се подложите на карантина.
Предпочитаната морска дестинация - Гърция отново въвежда допълнителни мерки при влизане през сухопътните граници на страната. От 7 август 2020 г., се бе променено работното време на граничен пункт „Маказа-Нимфеа“, като не се пропускат преминаващи във времето от 23:00 часа до 7:00 часа. Въведените мерки не засягат работното време на „Кулата-Промахон“.
Нови условия за влизане в Германия за българските граждани, пътуващи от области - Варна, Добрич и Благоевград притесниха много сънародници. Въведени са задължителни тестове за Covid-19 за всички пристигащи в Германия от районите, определени от властите като рискови. До получаване на резултата от теста, за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. Допуска се тестване и в страната на отпътуване, ако то е извършено в сертифицирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизане в Германия.
В Италия удължиха срока на мярката за 14-дневна карантина за българските граждани, пътуващи от България до Италия. Влизащите в Италия от България пътници, трябва да попълнят декларация, която им се предоставя на борда на самолета или на гранично-пропускателния пункт. Декларацията съдържа информация за адреса, на който лицето ще пребивава и ще изпълнява доброволната карантина.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възползвайте се от предимствата на подкастите на БНР

От около година подкастите са важна част от съдържанието, което БНР предлага и те се радват на добро търсене и потребление. Има доста интересни предложения и предавания, които се качват в различните стрийминг платформи. Можете да се абонирате, да следите своите теми – препоръча в ефира на Радио София Виктор Бистрев от Дирекция..

обновено на 24.02.21 в 21:47

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),   разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски..

публикувано на 24.02.21 в 18:41

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.  Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите. Това провокира артистите от Нов български..

публикувано на 24.02.21 в 17:36
С деца вкъщи е по-трудно да се отдадеш на служебните задачи

Компаниите трябва да разширят дигитализацията, без да изгубят човешкия фактор

Бързото разпространение на дистанционната работа по време на кризата извади на дневен ред въпроси и казуси, с които работници и работодатели до момента не се бяха сблъсквали масово. Сред многото въпроси са: „Чие задължение е това?“ и „Как трябва да се случи?“, „За чия сметка е организирането и оборудването на работно място вкъщи?“, „Как може..

публикувано на 24.02.21 в 17:01

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Нежеланите реакции се делят на два основни вида - едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров - педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология. В момента в ЕС са одобрени три..

публикувано на 24.02.21 в 17:00

Пиесата "Краят на градината" - една история, която Чехов не разказа

Чехов е любим на всички автор, който винаги звучи по-различен начин в различните интерпретации на сцената. Пиесата "Краят на градината" е една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Премиерата ще бъде на 26.02, от 19.30 на сцената на Сити Марк Арт Център. В представлението участват Десислава Чутуркова и Милен Николов...

публикувано на 24.02.21 в 15:58

Доц. Кирил Карамфилов: Преди ваксинация изследвайте имунния си статус

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов , началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Той не скри задоволството си от ускоряване на..

публикувано на 24.02.21 в 15:27