Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Въпреки пандемията, лекарите не са спирали да оперират малките си пациенти

Снимка: Алианс на българските акушерки

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането. 

Не сме спирали оперативната дейност, защото сме единствената клиника в България, която извършват подобни операции”, казва д-р Стоян Лазаров - началник на отделението по хирургия на деца с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница (НКБ) в София.

Д-р Лазаров посочи, че болницата е част от световната професионална общност и като такава се съобразява с препоръките на Световното дружество по детска кардиохирургия и на Европейското дружество по детска кардиохирургия.

“Още в началото на март се обсъдиха неотложни мерки и препоръки, за да не загубим деца в условията на коронавирус. Разбира се, всяка страна се съобразява спрямо своите особености”, допълва той.

Това е позволило създаването на собствени правила за работа, които лежат на няколко основни принципа. Първо, да не излагат пациентите на допълнителен риск.

“Известно е, че детската кардиохирургия е може би най-рисковата медицинска дейност по няколко причини - огромното разнообразие на малформациите, необходимостта тези корекции да се извършват с помощта на машината изкуствено сърце - бял дроб, която е най-големият шок на имунната система и предпоставка за оставане на пациентите за дълго време на изкуствена апаратна вентилация, което само по себе си е изключително рисков фактор”.

Второ, да не се застрашава персоналът. “Като малка страна, ние разполагаме с ограничен кадрови ресурс и ако по причина на заболяване или на карантина трябваше да спрем, това би обрекло много от пациентите ни на сигурна гибел”, казва той.

Няма задължително условие пациентите да бъдат тествани преди операция, но там, където е възможно, това се прави и 55-60% от децата, които се нуждаят от операция на сърцето, са с направен тест.

Според лекаря, в България сме постъпили рационално, като всеки пациент в детска възраст минава през епидемиологична анамнеза в педиатричното отделение на болницата и ако няма данни за заразяване, пациентът се приема. Същото се прави и с родителите, които остават до децата си.

В България годишно около 250-300 деца се нуждаят от сърдечни операции, като 30% от тях изискват оперативно лечение непосредствено след раждането до първия месец.             

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Керана и Ко(смонавтите) излизат пред публика още тази вечер

Тя прилича на Деми Мур, но има по-хубав глас. Скоро беше в ролята на Евита в Пловдивската опера, а снощи пя и със световноизвестния цигулар Васко Василев на сцената, от която се връчваха наградите „Икар“. От космоса Керана се приземи в студиото на Радио София с добри новини: отложеният през ноември концерт ще се състои, и то днес...

публикувано на 12.05.21 в 13:29
fotofabrika.org

Изложба показва творческия път на скулптора Георги Чапкънов

На 11 май в галерия “Фотофабрика” на пл. “Св. Неделя” беше открита изложбата "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов", която проследява творческия път на скулптора. Авторската експозиция показва снимки на журналиста Иван Бакалов от ателието на майстора. “Чапкънов е много разностранен талант. Разпростира се в различни жанрове на..

публикувано на 12.05.21 в 12:28

България участва в инициативата „WithNature“ с проект за застрашения къдроглав пеликан

България се включва в международната инициатива „WithNature 2020“ за създаване на глобално произведение на изкуството по повод Световния ден на биологичното разнообразие (22 май). Кампанията се провежда за пръв път, след отлагане с година заради Covid пандемията, обясни пред Радио София Радостина Ценова от организатора на българското..

публикувано на 12.05.21 в 12:16

Истини и митове за меда

Има много митове около меда, който е известен на хората от стотици години. Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, медът се използва до 20-ти век за борба с инфекциите, като се прилага върху порязвания, рани и язви. Интересен факт е, че медът е годен за консумация дори след три хиляди години.  Археологически находки доказват, че..

публикувано на 12.05.21 в 11:42
Ул. „Цар Шишман“

Ремонтът на ул.„Цар Ив. Шишман“ и бизнеса

След началото на ремонта на ул.„Цар Ив. Шишман“ веднага възниква въпросът как ще се отрази той върху бизнеса, който се намира на това емблематично за София място. Опитът от ремонта на ул. “Граф Игнатиев” показа, че много от малките магазинчета смениха собствениците си, защото не можаха да издържат на продължителността на ремонта, заради който..

публикувано на 12.05.21 в 11:42

877 са заразените с Covid-19 у нас за денонощие

877 са заразените с Covid-19 у нас за денонощие. И злекуваните са 2 222 души, показват данните на Единния информационен портал. 59 болни са загубили битката с вируса. Направени са 13 190 теста и 35 748 ваксини. Намалява и броят на хоспитализираните – в момента те са 5410 души, а в интензивни отделения се лекуват 535.

публикувано на 12.05.21 в 08:11

До обяд слънчево, след това дъжд

През днешния ден преди обяд ще бъде слънчево, но до вечерта ще завали в западните райони, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код е обявен за 12 области в Западна България за валежи и гръмотевици. Явленията започват следобед, ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества са между 20 и 35 мм. През деня..

публикувано на 12.05.21 в 08:09