Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Въпреки пандемията, лекарите не са спирали да оперират малките си пациенти

Снимка: Алианс на българските акушерки

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането. 

Не сме спирали оперативната дейност, защото сме единствената клиника в България, която извършват подобни операции”, казва д-р Стоян Лазаров - началник на отделението по хирургия на деца с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница (НКБ) в София.

Д-р Лазаров посочи, че болницата е част от световната професионална общност и като такава се съобразява с препоръките на Световното дружество по детска кардиохирургия и на Европейското дружество по детска кардиохирургия.

“Още в началото на март се обсъдиха неотложни мерки и препоръки, за да не загубим деца в условията на коронавирус. Разбира се, всяка страна се съобразява спрямо своите особености”, допълва той.

Това е позволило създаването на собствени правила за работа, които лежат на няколко основни принципа. Първо, да не излагат пациентите на допълнителен риск.

“Известно е, че детската кардиохирургия е може би най-рисковата медицинска дейност по няколко причини - огромното разнообразие на малформациите, необходимостта тези корекции да се извършват с помощта на машината изкуствено сърце - бял дроб, която е най-големият шок на имунната система и предпоставка за оставане на пациентите за дълго време на изкуствена апаратна вентилация, което само по себе си е изключително рисков фактор”.

Второ, да не се застрашава персоналът. “Като малка страна, ние разполагаме с ограничен кадрови ресурс и ако по причина на заболяване или на карантина трябваше да спрем, това би обрекло много от пациентите ни на сигурна гибел”, казва той.

Няма задължително условие пациентите да бъдат тествани преди операция, но там, където е възможно, това се прави и 55-60% от децата, които се нуждаят от операция на сърцето, са с направен тест.

Според лекаря, в България сме постъпили рационално, като всеки пациент в детска възраст минава през епидемиологична анамнеза в педиатричното отделение на болницата и ако няма данни за заразяване, пациентът се приема. Същото се прави и с родителите, които остават до децата си.

В България годишно около 250-300 деца се нуждаят от сърдечни операции, като 30% от тях изискват оперативно лечение непосредствено след раждането до първия месец.             

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво трябва да бъде участието на нашите близки в лечението и има ли още стигма в обществото ни по темата?..

публикувано на 27.02.21 в 19:14
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации за „Оскар“. Другите 2 нови филма са американски. Въпреки че е с Мила Йовович в..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с или около двама души, разказа в аванс Юлиян Спасов - главен редактор на Кинематограф.бг...

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48