Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Въпреки пандемията, лекарите не са спирали да оперират малките си пациенти

Снимка: Алианс на българските акушерки

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането. 

Не сме спирали оперативната дейност, защото сме единствената клиника в България, която извършват подобни операции”, казва д-р Стоян Лазаров - началник на отделението по хирургия на деца с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница (НКБ) в София.

Д-р Лазаров посочи, че болницата е част от световната професионална общност и като такава се съобразява с препоръките на Световното дружество по детска кардиохирургия и на Европейското дружество по детска кардиохирургия.

“Още в началото на март се обсъдиха неотложни мерки и препоръки, за да не загубим деца в условията на коронавирус. Разбира се, всяка страна се съобразява спрямо своите особености”, допълва той.

Това е позволило създаването на собствени правила за работа, които лежат на няколко основни принципа. Първо, да не излагат пациентите на допълнителен риск.

“Известно е, че детската кардиохирургия е може би най-рисковата медицинска дейност по няколко причини - огромното разнообразие на малформациите, необходимостта тези корекции да се извършват с помощта на машината изкуствено сърце - бял дроб, която е най-големият шок на имунната система и предпоставка за оставане на пациентите за дълго време на изкуствена апаратна вентилация, което само по себе си е изключително рисков фактор”.

Второ, да не се застрашава персоналът. “Като малка страна, ние разполагаме с ограничен кадрови ресурс и ако по причина на заболяване или на карантина трябваше да спрем, това би обрекло много от пациентите ни на сигурна гибел”, казва той.

Няма задължително условие пациентите да бъдат тествани преди операция, но там, където е възможно, това се прави и 55-60% от децата, които се нуждаят от операция на сърцето, са с направен тест.

Според лекаря, в България сме постъпили рационално, като всеки пациент в детска възраст минава през епидемиологична анамнеза в педиатричното отделение на болницата и ако няма данни за заразяване, пациентът се приема. Същото се прави и с родителите, които остават до децата си.

В България годишно около 250-300 деца се нуждаят от сърдечни операции, като 30% от тях изискват оперативно лечение непосредствено след раждането до първия месец.             

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стенопис на мечтите" - да опознаеш другия отвъд поставения етикет

Проектът “Мечтателница” е една сбъдната мечта, казва  Диана Недев а от Meeting Points. Идеята за него се заражда в края на миналата година, а Столичната община го подкрепя чрез програма “Европа”. Целта на "Стенопис на мечтите" е дългосрочна намеса в градската среда, чрез изработване на стенопис, свързан с мечтите на младежи, с които организаторите са..

публикувано на 28.09.20 в 13:58

"Мълчание с достойнство" - жест на уважение към творците в трудни времена

На 29 септември в кино "Люмиер" ще бъде показан документалният филм на Адела Пеева и сърежисьорът Антоний Дончев „Мълчание с достойнство", който е посветен на един от най-успешните режисьорски тандеми в българското кино – този на Ирина Акташева и Христо Писков. В 60-минутната лента се представят неизвестни детайли от историята на българското кино и..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Люксембург - "зеленото" мислене във всички измерения

Люксембург е много малка страна, и само 20 минути пътуване с автомобил от средата й са достатъчни, за да се озовеш в някоя от съседните държави. Въпреки това нейният вътрешен продукт е най-висок на глава от населението, защото полицитие са измислили начин хората да се чувстват добре, заяви пред Радио София Илияна Цанова , заместник - управляващ..

публикувано на 28.09.20 в 11:47

Изкуство, което ни провокира да вдигнем глава

В продължение на един месец няколко художници ще претворят пространството пред Националния дворец на културата в зона за изкуство. Пилоните на НДК са носители на артистични послания към публиката от 23 септември до 29 октомври 2020 г. Проектът се казва „Форми, изкуство в публична среда“ и е на Фондация „Мусиз“. “Желанието ни да изкараме хората навън,..

публикувано на 28.09.20 в 10:24

Няколко неочаквани признака за опасност от инсулт

Освен добре познатите симптоми за инсулт, като изкривяване на лицето, нарушения на говора и дисбаланс, трябва да се обърне внимание и на още няколко пренебрегвани  признака за опасност от микроинсулт, обобщени от доц. Рустем Гайфудинов от Катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика на Казанския медицински университет, цитиран от..

публикувано на 28.09.20 в 10:02

Пандемията научи хората да пазаруват дрехи онлайн

Вече и в България хората започнаха да се обръщат повече към онлайн пространството, когато става въпрос за закупуване на дрехи, не само на техника. В световен мащаб от доста време пазаруването се случва предимно онлайн, тъй като хората не разполагат с много време. Заради обстановката се наложи много от хората да си останат вкъщи и може би това ги доведе..

публикувано на 28.09.20 в 09:30

Пандемията провокира модните марки да бъдат доста креативни

“Ситуацията с пандемията, в която живеем в момента, промени целия свят и всички сектори, и светът на модата също понесе последствията от пандемията”, казва пред Радио София модният експерт Ванина Хаджийска , която от 2015 г. досега посещава Седмицата на модата в Париж, за която това е незабравимо и много впечатляващо изживяване. Тази година обаче..

публикувано на 28.09.20 в 09:13