Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

"Акага" закрива джаз фестивала в Банско

Снимка: Международен джаз фестивал Банско

Джазът промени Банско и тази година. За 23-и път. Въпреки форсмажорните обстоятелства, наложили отмяната или провеждането онлайн на много големи джаз фестивали по света, в нашия планински курорт в продължение на седем вечери фестивалът събираше хората, зажаднели за хубава музика, на територията на джаза (в най-широкия смисъл на това така обичащо свободата понятия).

Тази вечер програмата започва с почит към един от най-големите  в историята на българския джаз  - Милчо Левиев. Пианистът Любо Денев отдава почит на Левиев, който си отиде от този свят преди по-малко от година и който неведнъж е бил на сцената в Банско и с чиято музика винаги ще можем да влизаме „в диалог“. Милчо Левиев ще стане и част от алеята на славата на българските джазмени, която е отдавнашна мечта на създателя  на Банско Джаз Фест – д-р Емил Илиев. Любо Денев твори в широки музикални граници, но джазът му е много по мярка. Има куп награди, сред които" Кристална лира" (именно в категорията джаз). АСКЕЕР, "Наградата на София", гастролирал е в престижни зали из Европа. На сцената в Банско ще му партнира един красивите нови гласове в българския джаз -  Весела Морова.

Също тази вечер в Банско ще свири пианистът Аксел Цвингенбергер, който е и един от посланиците на фестивала по света, един от онези, които разказват неуморно колко е хубаво в Банско и каква невероятна атмосфера цари. Аксел Цвингенбергер може спокойно да бъде наречен „един от кралете на буги-вугито“. Роден в Хамбург, с много стабилна основа като класически пианист, той е свирил с всички най-големи буги-вуги пианисти, преди сам да се превърне в един от тях. Има свой собствен фестивал, на който се стичат десетки хиляди почитатели на този стил. Има куп различни проекти, единният от които е с барабаниста на Ролинг Стоунс - Чарли Уотс и се нарича The ABC and D of Boogie-Woоgie.

И на финала – за разкош – момчетата от "Акага", които поставят фестивала в своеобразна рамка, след първия „акорд“ на Хилда Казасян при откриването (Хилда и "Акага" преди време имаха един специален проект, наречен "Съучениците"). С уникалното си прабългарско име, "Акага" са гаранция за висока класа,  любима група са  на много от най-добрите български музиканти – имат проекти с Любо, с Орлин Горанов, с Графа, с Дичо – това е защото всички те са страхотни инструменталисти, възпитаници на Националното музикално училище в София. "Акага" е групата, която умее да ни накара да се усмихнем и да си представим, че винаги може да е "Време за море", групата, с която положението  обикновено е "come on, get funky" и лятото "дебне" отвсякъде Винаги са обещавали, че няма да се променят и продължават да са верни на себе. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24