Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвременен стенопис събира историите на млади мечтатели

Диана Недева от фондация Meeting Points
Снимка: БГНЕС


През септември София ще стане по-красива с още един стенопис върху стената на сграда. Това е ще е картината на Проекта "Мечтателница" - събирателен образ за мечтите, които са споделили деца”, заяви Диана Недева от фондация Meeting Points, цитирана от БГНЕС.

„Мечтателница” е един проект за млади мечтатели, който започнахме преди няколко седмици”, обясни Диана. До момента е имало онлайн срещи с младежи, които са от различни страни, от различен произход, сред тях са и деца-бежанци.

„Повечето от тях живеят в София, има и няколко, които са извън София, но имаха силно желание да участват. И с тях правим срещи, в които си говорим за мечтите. След това тези истории, събрани по време на срещите, ще влязат в една обща колективна история, изобразена на стената на едно училище в центъра на София”, разказва Диана Недева.

Артистът "Точка спот" ще събере историите в една обща творба. „Тя е човекът, който ще събере елементите от отделните истории, от мечтите на децата, така че да създаде една обща картина, която ще представлява събирателен образ от тези мечти", казва Диана.

Какво е мюръл - голяма рисунка на стена - така го наричаме ние, а иначе на български преводът е "съвременен стенопис".

"Това са различни изображения, рисунки, картини, в които художниците и артистите представят своите идеи. В нашия случай ние въвлякохме деца в целия този процес и вярвам, че по този начин социално-ангажираното изкуство може да предава послания до голям брой хора, тъй като тази картина ще бъде разположена в центъра на София, още повече - на стената на училище, в което децата също са участвали в създаването й, и по този начин имат много лична връзка с тази картина, която ще бъде изобразена”, обяснява тя.

Предстои създаването на проекта за скицата. Самото рисуване ще бъде в началото на септември, а откриването - в средата на месеца.

По думите й около 40 деца са разказали и нарисували желанията и мечтите си. „Имаше много разнообразни истории, свързани с полет – буквално и преносно, с помощ към другите, с грижа, с мечти за пътешествия - доста разнообразни теми, защото и децата са много различни, всяко едно от тях има своите желания и идеи за света”, не скри Диана.

Проект "Мечтателница" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма "Европа" 2020.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание - 7 май 2021 г.

КЕВР: Няма да има рязко поскъпване на парното, водата и тока

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и енергийните доставчици, няма да бъде допуснато рязко повишаване на цените, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той беше изслушан в парламента по настояване на депутати от „Изправи се! Мутри вън!“, а от партията настояваха той да..

публикувано на 07.05.21 в 15:15

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията

7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. От една зала на университетската..

публикувано на 07.05.21 в 08:28

НСО с мерки за сигурността на гражданите и гостите на София

На 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и гостите на София, съобщават от НСО. От 9.30 часа ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за..

публикувано на 06.05.21 в 08:46
Клисурският манастир „Света Петка“

Оправят пътя до Клисурския и до Дивотинския манастир с 2,4 млн. лева

Столичната община получи 2,4 млн. лева за ремонт на пътищата до два близки до София манастира. Средствата бяха гласувани на заседанието на Министерския съвет и са предназначени за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два от най-големите и красиви манастири около София. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Орлин Горанов и Маргарита Хранова пеят на празничен концерт до "Ариана"

Снимка: БГНЕС Денят на храбростта и празник на Българската армия през тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки за опазване на здравето на хората. Те включват водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София и демонстрации на способности от..

публикувано на 05.05.21 в 07:59

БСП връща третия мандат за правителство

Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ще го получи парламентарната група на "БСП за България". Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет.  За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен..

публикувано на 05.05.21 в 07:52

С Covid-19 са открити само 367 души

Новите случаи на коронавирус у нас при от последното денонощие са 367. Положителните проби са близо 6 процента от направените 6206 теста. В болница се лекуват 6670 пациенти, 637 от тях в интензивни отделения. Починали са 61 пациенти с Covid-19, 1058 са отчетени като излекувани. Най-много са новозаразените в София-град – 68...

публикувано на 05.05.21 в 07:44