Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвременен стенопис събира историите на млади мечтатели

Диана Недева от фондация Meeting Points
Снимка: БГНЕС


През септември София ще стане по-красива с още един стенопис върху стената на сграда. Това е ще е картината на Проекта "Мечтателница" - събирателен образ за мечтите, които са споделили деца”, заяви Диана Недева от фондация Meeting Points, цитирана от БГНЕС.

„Мечтателница” е един проект за млади мечтатели, който започнахме преди няколко седмици”, обясни Диана. До момента е имало онлайн срещи с младежи, които са от различни страни, от различен произход, сред тях са и деца-бежанци.

„Повечето от тях живеят в София, има и няколко, които са извън София, но имаха силно желание да участват. И с тях правим срещи, в които си говорим за мечтите. След това тези истории, събрани по време на срещите, ще влязат в една обща колективна история, изобразена на стената на едно училище в центъра на София”, разказва Диана Недева.

Артистът "Точка спот" ще събере историите в една обща творба. „Тя е човекът, който ще събере елементите от отделните истории, от мечтите на децата, така че да създаде една обща картина, която ще представлява събирателен образ от тези мечти", казва Диана.

Какво е мюръл - голяма рисунка на стена - така го наричаме ние, а иначе на български преводът е "съвременен стенопис".

"Това са различни изображения, рисунки, картини, в които художниците и артистите представят своите идеи. В нашия случай ние въвлякохме деца в целия този процес и вярвам, че по този начин социално-ангажираното изкуство може да предава послания до голям брой хора, тъй като тази картина ще бъде разположена в центъра на София, още повече - на стената на училище, в което децата също са участвали в създаването й, и по този начин имат много лична връзка с тази картина, която ще бъде изобразена”, обяснява тя.

Предстои създаването на проекта за скицата. Самото рисуване ще бъде в началото на септември, а откриването - в средата на месеца.

По думите й около 40 деца са разказали и нарисували желанията и мечтите си. „Имаше много разнообразни истории, свързани с полет – буквално и преносно, с помощ към другите, с грижа, с мечти за пътешествия - доста разнообразни теми, защото и децата са много различни, всяко едно от тях има своите желания и идеи за света”, не скри Диана.

Проект "Мечтателница" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма "Европа" 2020.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община дигитализира процеса по кандидатстване за компенсации за неприети деца в детските градини

Кандидатстването за компенсации в случай на неприети деца в детските заведения в София вече е електронно. Това сподели Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община. Въведен е в експлоатация и последния модул от Столичната система за прием в детски заведения, подготвителни групи и..

публикувано на 28.09.23 в 13:58

Спортни турнири и щафетни игри на детски спортен празник в кв. "Требич"

"Детски спортен празник в Надежда" организират от районната администрация на 30 септември 2023 г. (събота) от 10.30 часа. Децата ще се забавляват на футболното игрище в кв. Требич,  на ул. "Павел Венков". В програмата са включени турнир по футбол за деца, турнир по футбол на маса (джаги), щафетни игри и демонстрация по стрийт фитнес с участието..

публикувано на 28.09.23 в 11:54

5-годишно дете е в реанимация, след като е блъснато от кола в София

5-годишно дете е настанено в детската реанимация на "Пирогов", след като е било блъснато от кола снощи в столичния квартал "Дружба". От лечебното заведение обясниха, че са извършени подробни прегледи и изследвания на детето от интердисциплинарен екип. Резултатите показват, че то е получило лицево-челюстна травма, черепно-мозъчна травма и..

публикувано на 28.09.23 в 10:09

Скейтпаркът в Северния парк ще е готов до пролетта на 2024-та

Срок до 4 месеца за завършване на скейтпарка в Северния парк определиха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на район „Надежда“ Димитър Димов при посещение на строящото се съоръжение.  То ще има 2 основни секции – „Стрийт“ и „Боул“ и се изгражда по идея и проект на Българската скейтборд федерация, а по време на проверката част от готовите..

публикувано на 28.09.23 в 07:47

В Столичната здравна инспекция отвориха втори имунизационен кабинет

От Столичната здравна инспекция (СЗИ) съобщиха, че от днес се разкрива втори имунизационен кабинет за улеснение на гражданите, които желаят да се ваксинират с актуализираната ваксина Comirnaty Omicron XBB.1.5 срещу Covid-19. Кабинетите се намират в сградата на СЗИ на ул. "Враня" 20, работното време в делничните дни е от 08:30 ч. до 17:00 ч., в..

публикувано на 27.09.23 в 15:41

Най-съвременни системи за проверка на багажа ще има Летище София

Операторът на летище София "СОФ Кънект" обяви сътрудничеството си с лидера в областта на науката и технологиите Leidos (NYSE:LDOS) за внедряването на авангардни надстройки на своите системи за проверка на регистрирания багаж.  Така системите ще отговарят на най-новите евроразпоредби.  Очаква се инсталирането да приключи през второто тримесечие..

публикувано на 27.09.23 в 14:10

София се включва в "Нощ на литературата"

Инициативата "Нощ на литературата" се провежда за 12-а поредна година.  На 27 септември, откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места у нас, а темата тази година е "Книгите са нашите острови на нормалност“ . Нощта на литературата е събитие, което се провежда по едно и също време в различни градове на стария..

публикувано на 27.09.23 в 13:55