Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект провокира младежи да останат да се развиват по родните си места

“Идеята на проекта е да мотивираме младите хора от област Перник, за това да повярват повече в себе си, да видят своите възможности и да посмеят да рискуват да започнат нещо собствено, тъй като нашият дългогодишен опит с хора от този регион показва, че много често те насочват своите усилия към търсене на реализация и работа в София, и загърбват възможността да направят нещо в собствените си родни места”, казва Диана Георгиева, която е координатор на обученията по проект “Младежта в действие”.

Проектът дава възможност младите хора да бъдат насочени към неща, които имат потенциал да се развият в региона. "Младежта в действие" дава шанс за придобиване на практически умения, както и подкрепа тези умения да бъдат реализирани в нещо собствено или пък да започнат работа за местен бизнес в региона.

По думите на Диана Георгиева е било трудно да се влезе в диалог с тези младежи, защото те са свикнали някой да им дава готови решения, без те да полагат усилия. “Вече обаче обсъждаме с тях кое е това, нещо, което на тях им е интересно и биха искали да направят”, обясни тя.

Предстоят обучения по устойчиво земеделие, но вече са минали и няколко обучения по пчеларство, билкосъбиране, по везба. “Колкото и странно да звучи, се оказва, че младите хора имат интерес към нашите традиции и към стойността на шевиците”.

“Младите имат интерес към различни неща, стига да ги провокираме да видят ползата от това, което правят”, казва Диана Георгиева. Според нея има интерес към това младите хора да се завръщат по родните си места. 

До края на годината трябва да започне да работи и онлайн магазин, в който тези младежи ще могат да предлагат своята продукция за продан.

Курсовете са безплатни като има две условия за кандидатстване - участниците да са младежи от 18 до 29 години. Второто условие е да са от област Перник.

Чуйте повече за проекта в разговора на Лили Големинова и Луиза Лазарова в звуковия файл.       
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42