Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мая Недялкова:

Прави впечатление сливането на концепциите за кино и тв сериал

14 различни града обхваща изследването на съвременната кинопублика в България, започнало пред две години. Анкетата се провежда в хартиен и онлайн вариант. 90 процента от всички респонденти са отбелязали, че се интересуват в много висока степен от кино и филми.

Авторът на изследването Мая Недялкова обясни пред Радио София, че изненадващи за нея са били силните чувства, които българските филми предизвикват сред участниците. При дискусиите за българско кино са били изразени дори крайни мнения, но никога не е имало безразлични

Мая Недялкова открои сливането на концепциите за кино и телевизионен сериал. Тя отбеляза, че този феномен произлиза от промени в световен мащаб, свързани с това какво гледаме и на какво го гледаме. Най-често се гледат филми по телевизията или през сайтове за видеосподеляне, които в по-голямата си част са неформални.

В началото на септември с важна конференция ще бъде открит Центърът да изследване на изкуствата в Oxford Brookes University и Мрежата за креативни индустрии. Конференцията ще бъде насочена към киноразпространението, работата с кинопублики и новите платформи в световен мащаб. Ще бъде разгледан ефектът на пандемията от новия коронавирус върху публиката, както и историческите движения на публиката в Европа и Южна Америка и изграждането на публика на различни национални територии, разказа още Мая Недялкова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. „Продължих да го правя и в условията на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19

С фотолентата си Веселина Николаева надниква в интимността и стига до конфронтация

Един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография - Веселина Николаева, подрежда в Галерия Синтезис 21 портрета и 2 пейзажа в изложба, озаглавена Lucid Eyes . Откриването е на 13 май от 16:00 ч. „Доверието е в основата на целия проект. Портретите надникват в интимния свят на човека, а именно за тази цел е..

публикувано на 10.05.21 в 18:28

Анита Гергова: Не карайте детето, а го мотивирайте

Обяснимо е, че една майка има повод за гордост, когато е родила и отглежда трите си деца. Нашият гост обаче - Анита Гергова , е и лектор, а в стремежа си да възпита породените си отрочета (на 5, на 3 и на 1,5 години), осъзнава, че за родители като нея не всичко е достъпно и лесно. И решава да помогне – не само на себе си. Запознава се с..

публикувано на 10.05.21 в 17:02

15 млади дизайнери в състезание за голямата награда на конкурса IDEAMODA

15 млади дизайнери и техните колекции са финалисти и ще се състезават за голямата награда на конкурса IDEAMODA , организиран от Нов Български университет. На 12 май финалистите ще представят колекциите си пред публика, а журито, в което участват изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи, ще избере големия победител. Събитието ще се..

публикувано на 10.05.21 в 15:58

Как Масалитинов, Лазаркевич и други белоемигранти идват в България

В изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" (на ул. „Московска“ 5) е подредена изложбата „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ , посветена на 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската война в Русия. Всичко започва от 1919 г., когато на борда на кораба „Витяз“ в България идват около..

публикувано на 10.05.21 в 15:39

Фондация за поредна година подпомага талантливи деца

Фондация "Шанс за децата и природата на България" започва националната си програма "Награди, стипендии и отличия". За 11-та поредна година обявяват програма за финансово стимулиране на деца от цялата страна, които имат постижения в национални, международни турнири, олимпиади, състезания, конкурси.   Фондацията съществува вече 10 години. Нейната цел е..

публикувано на 10.05.21 в 14:29

Проф. Боян Дуранкев: „Посткорона“ на Скот Галоуей е пророческа книга

Откакто коронавирусът завладя планетата, се появиха много книги за него. И медицински, научни, прогностични, и художествени. Свой особен поглед предлага Скот Галоуей под заглавие „Посткорона“ . В книгата си авторът – познавач на пазарните механизми на XXI век, предлага мнение за последствията, за тенденциите, за възможностите в..

публикувано на 10.05.21 в 13:22