Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабването предотвратява и лекува диабета

Отслабването може да предотврати или дори да излекува диабета, според изследвания, представени на ESC Congress 2020, съобщава „Нюз Медикал“.

През 2019 г. приблизително 463 милиона души по света са имали диабет, от които по-голямата част (около 90%) е диабет тип 2. Диабетът удвоява риска от коронарна болест на сърцето, инсулт и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването е основната модифицируема причина за диабет тип 2, а генетичната предусловеност е една от причините за голяма вероятност от развитие на заболяването.

Гените са причината да може в началото на живота да се определи кой има голям шанс да развие диабет.

„Проведохме това проучване, за да разберем дали комбинирането на наследствен риск с текущия индекс на телесна маса (ИТМ) може да идентифицира хората с най-висок риск от развитие на диабет. След това усилията за превенция биха могли да се концентрират върху тези лица“, каза Брайън Ференц, главен изследовател и професор в Университета в Кеймбридж, Великобритания и Миланския университет в Италия.

Проучването включва 445 765 участници в британската Biobank. Средната възраст е 57,2 години и 54% са жени. Наследственият риск от диабет е оценен с помощта на 6,9 милиона гени.

Височината и теглото са били измерени при записване за изчисляване на ИТМ в kg/m2. Участниците са били разделени в пет групи според генетичния риск от диабет.

Участниците са проследявани до средна възраст от 65,2 години.

Тези в групата с най-висок ИТМ (средно 34,5 kg/m2) са имали 11 пъти повишен риск от диабет в сравнение с участниците в групата с най-нисък BMI (средно 21,7 kg/m2). Най-високата ИТМ група има по-голяма вероятност да развие диабет, отколкото всички останали ИТМ групи, независимо от генетичния риск.

"Констатациите показват, че ИТМ е много по-мощен рисков фактор за диабет, отколкото генетичното предразположение", каза проф. Ференц.

След това изследователите използвали статистически методи, за да преценят дали вероятността от диабет при хора с висок ИТМ ще бъде още по-голяма, ако те имат наднормено тегло за дълъг период от време. Те открили, че продължителността на повишения ИТМ не оказва влияние върху риска от диабет.

Проф. Ференц каза: "Констатациите показват, че повечето случаи на диабет могат да бъдат избегнати, като се задържи ИТМ под границата, която задейства абнормалната кръвна захар. Това означава, че за да се предотврати диабет, ИТМ и кръвната захар трябва да се изследват редовно. Усилията за загуба на теглото са критични, когато човек започне да развива проблеми с кръвната захар“.

„Възможно е също така да се излекува диабетът чрез отслабване в ранните етапи, преди да настъпят трайни увреждания“, допълни проф. Ференц.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задължително приятно с Яница Атанасова

Хореографът Яница Атанасова, номинирана за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ 2021 разказва за пътя си. Първото нейно цялостно представление е "Връзки" е наградено от Асоциацията на хореографите, когато Яница е на 24. "Задължително приятно" - пространства, събрани в едноименен филм с премиера на 28 април, също номиниран за наградата "Полет..

публикувано на 18.04.21 в 14:50
Радиолюбители и любители на радиото

LZ не е само име на група

18 април е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международния радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник. За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери,..

публикувано на 18.04.21 в 13:35
Георги Кочев и Георги Александров

Да преоткрием себе си

Георги Атанасов и Георги Кочев са две момчета от ромската махала в Столипиново, които успяват да сбъднат мечтата си да учат актьорско майсторство в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски". Те наричат себе си не просто приятели, а братя, защото заедно вървят по пътя към мечтите и ги сбъдват: "Занимаваме се и с късометражно кино. Съдбата ни..

публикувано на 18.04.21 в 10:33
Проф. Десислава Минчева

Жени в светлина - проф. Десислава Минчева

Тазгодишната носителка на наградата "Захари Зограф" проф. Десислава Минчева в разговор с Лили Големинова: "Това е много сериозна награда. Първата носителка е моята майка, но има и още жени-носители." "Има дух, както и при наградата Владимир Димитров-Майстора. Това е част от културата и паметта. Имената на носителите са много впечатляващи. Замислям се за..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Катя Зографова на работното си място в музея на Вапцаров

Празникът на пазителите

В Международния ден за опазване паметниците на културата, гост на Лили Големинова е Катя Зографова, уредник на музея Никола Вапцаров.  Ето началните ѝ думи: "нация без културна памет е човек с деменция, не знае къде отива и губи своя образ".  Дали се усеща като пазител? "Да, на едни крехки и уязвими ценности. Хартията е нежен, уязвим носител на памет...

публикувано на 18.04.21 в 09:54
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30