Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С пожелания за здраве, надежди, знания и емоции

Учебната година в София започна като празник

Първокласниците в столичните школа са над 11 700

Снимка: БГНЕС

„Отношението ни към учението и към знаещите ни отличава като нация. Столичните училища отвориха врати и прага прекрачиха 11 747 първокласници. Надявам се този ден да остане незабравим. Честит празник!“ Това отбеляза в ефира на Радио София началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

По думите ѝ столичната образователна система расте с всяка година. Тя привлича с качествено обучение и много гимназисти от страната.

Кастрева призна, че София не прави изключение по отношение на тенденциите, обусловени от мобилността и застаряването на кадри. Сред най-търсените специалисти остават преподавателите по математика, по чужди езици, началните учители.

За разлика от изминалата, за новата учебна година сякаш е по-трудно да бъдем изненадани, но предизвикателствата остават, допълни шефът на РУО София-град.

За училищните ръководства остава отговорността да създадат свой модел на организация на образователния процес, който да гарантира изпълнението на учебния план, като се спазват всички препоръки за безопасност.

„Темпът се определя от учителя и от обстоятелствата, от възможностите на учениците.“

1320 деца, разпределени в 48 паралелки посрещат днес в едно от най-желаните училища не само в столицата – Софийската математическа гимназия.
Новоприетите – в пети и в осми са по 158, поясни директорът Антоан Тонев.

По думите му най-голямото предизвикателство сега е да бъдат запазени здравето и позитивизма, да властва здравия разум и динамиката и разнообразието във формите на обучение да са подчинени на самоусъвършенстването.

„Нищо не може да замени присъственото обучение, защото физическото общуването помага за възпитанието и социализацията, но можем бързо да превключим на дистанционно, онлайн, ако се наложи“, подчерта Антоан Тонев в разговор с Катя Василева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07