Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ролята на дамите в епохата на автоматизацията

България е номер 1 по брой на жени в дигиталната индустрия

Снимка: БГНЕС

На 17 и 18 септември ще се проведе SHEleader@digital 2020 в специален онлайн формат. Форумът дава възможност за среща с жени, лидери от дигиталната индустрия, като се фокусира върху ролята на дамите в епохата на автоматизацията.

Мотивацията на организаторите идва от това, че България е номер 1 по брой на жени в дигиталната индустрия, което е голяма тема пред Европа и света във връзка с дигиталното развитие на икономиката.

“Всъщност има един единствен показател, по който сме първенци, така че това беше мотивът ни да покажем от България решения за това как жените могат да бъдат поощрени да избират професионални роли и кариера в дигиталната икономика”, казва Саша Безуханова, основател на Move.bg.

Според нея компютърната индустрия има големи традиции в България още от 60-те години на ХХ в. и страната ни е била специализирана в онова време в производство на софтуерни продукти, както и компютърни технологии, така че има много модели на жени - майки и баби, които са със сериозни професионални резултати в тази област.

Саша Безуханова припомни също, че в България е по-малко валидно това предизвикателство, което се наблюдава в държавите от Западна Европа, особено в католическа Европа, че мъжко-женските професионални роли са бариера пред това жените да избират професионална кариера.

Конференцията ще се проведе в два дни, като първият ден включва седем дискусионни формата, сред които четири специални панела: лидерски, дигитален, зелен и арт, както и два вдъхновяващи диалога. Вторият ден е посветен на личностното развитие чрез четири специална формата във формата на уъркшопи, които ще се проведат офлайн.

Чуйте целия разговор на Александра Илиева в звуковия файл.  

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07