Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Боян Добрев: Транспортът очертава акупунктурните точки на града

На метростанция "НДК 2"
Снимка: Личен архив

Транспортните точки в града са като акупунктурата на едно общество. Един художник не пълни формичка. За да дефинира и материализира идеята си творецът минава през „хубаво страдание“.

Това сподели в ефира на Радио София проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия и автор на големи пана – част от дизайна на две нови ключови метростанции от Третата линия на софийското метро.

При МС „НДК 2“ изходът към Петте кьошета (бул. „Хр. Ботев“) проф. Боян Добрев е изобразил поета революционер.

„Образът на Ботев е неделима част от културата, образованието, на всички нива. Моята цел беше не да покажа нещо ново за него, а като символ на Втори юни. Темата за безсмъртието през стихотворението за Хаджи Димитър, за този, който загива за свободата на България.

Паното е озаглавено „Знаме“ и не него са всички участници в Ботевата чета, плюс исторически върхове като Левски, Раковски, Стамболов, както и препратка към следващите борби и войни, обяснява проф. Добрев.

При МС „Красно село“ работата на художника е свързана с околните улици. Тук разпознаваме Цар Борис III, Гео Милев, Димитър Талев, както и много други личности, символи на българското.

„Този стенопис е визуално осмисляне на епохата. Беше трудно, но дано е интересно. Опитах се да предам послание, което изглежда документално“, добави творецът. От друга страна многото изобразени хора са обединени с цветовете на националното ни знаме и „прави посланието четливо“.

Чуйте разговора на Лили Големинова с проф. Боян Добрев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07