Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата празнува, почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Снимка: БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан (117-138 г.). 

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина - когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.
Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си. 

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.
От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Имен ден празнуват Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Денят ще бъде отбелязан с редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Като начало по повод празника общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на ХХ век.

В градинката пред Националната библиотека пък любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари - Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът освен за София е и по случай 100 години от рождението на писателя и 20 години от създаването на Учебен комплекс „Джани Родари“.

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

Мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от кв. Красно село до кв. Хаджи Димитър, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно. На различни метростанции във флашмоба, изненадващо ще се включват артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите, „мотрисата-фантом“ ще разчита на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50