Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Трябва да се подхожда като при грипна епидемия, иначе ще настане хаос

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем в училище не е толкова носенето на маски, колкото организацията при излизането на учениците под карантина. При установяване на един заразен, под карантина излиза цялата паралелка. Това ще доведе до хаос в образователния процес.
Мнението е на д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш зам.-министър на здравеопазването.

„Може да се наложи един клас да излезе няколко пъти под карантина през учебната година. В един момент няма да се знае коя паралелка докъде е усвоила материала, преминавайки онлайн, офлайн… Какво ще правят родителите на по-малките ученици, които не могат да бъдат оставени сами вкъщи?“

По думите на д-р Кацаров маските в училище са поради страх и некомпетентност от страна на властите - да не бъдат упрекнати, ако нещо се случи.

„Да приемем, че носенето на маските има смисъл, че забавят разпространението на вируса. Но да говорим за претоварване на здравната система случаите трябва да са от порядъка на 3000-3500 седмично. Ние в момента сме под 1000“, коментира специалистът.

Той зададе риторичния въпрос дали трябва въобще да се прилагат противоепидемични мерки за инфекция, която не можем да спрем и която не заплашва системата с претоварване.

Ще стане още по-трудно, когато се появят сезонните респираторни инфекции. Прогнозите на хората от Щаба за коронавируса очевидно се оказаха погрешни, допълни д-р Стойчо Кацаров.

С него разговаря Константин Лавсов. Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експертен съвет за Covid-19 в Столичната община

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Covid-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага..

публикувано на 27.10.20 в 16:37
Проф. Нели Огнянова

Пандемията изправя журналистиката на ръба на Етичния кодекс

В новия контекст на пандемията през 2020 г., както и протестите в страната, се появиха много нови въпроси в журналистиката, които си заслужава да бъдат обсъдени, защото Етичният кодекс на българските медии е пределно ясен, но има много гранични случаи, тънки и деликатни моменти, в които трябва да се търси баланс. Журналистическото майсторство е именно в..

публикувано на 27.10.20 в 16:33

"ИСКАМ" и на столична сцена след премиерата във Воден

"АТОМ театър" - танцовото студио, което наскоро спечели награда на Столичната община за ярки постижения в културата , поставя новия си спектакъл на софийска сцена. Ще можете да го гледате на сцена "Дерида" в четвъртък, 29 октомври, от 19.30 часа. Премиерата на спектакъла беше в странджанското село Воден, откъдето пристига в София. Стефания..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Дуел в ефира: "За" и "против" дистанционното образование

Дебатите “за” или “против” онлайн образованието се водят от началото на пандемията. Ето защо в ефира на Радио София срещнахме позициите по този спор на проф. Георги Каприев и доц. Мартин Осиковски. Проф. Каприев, преподавател по философия в Софийския университет, обяви след края на извънредното положение, че отказва да преподава онлайн, защото..

публикувано на 27.10.20 в 15:58

"Страх" на Ивайло Христов открива "Киномания 2020"

Филмът "Страх" на Ивайло Христов ще даде началото на “Киномания 2020”. Новото издание на фестивала ще се проведе между 19 ноември и 3 декември.  Тилда Суинтън ще гледаме в новия филм на Педро Алмодовар “Човешкият глас” - късометражна адаптация на едноактната пиеса на Жан Кокто.  Това е първият англоезичен филм на Алмодовар, както и първият му кратък..

публикувано на 27.10.20 в 15:37
Наталия Михалевска

Близо 400 български училища по света не са прекъснали дейността си в пандемията

Инициативата “Обучение чрез изкуството” е поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката, която има за цел да разшири хоризонта на традиционната образование и да запълни някои празнини в обучението им по един много по-ефектен за тийнейджърите начин. “Тази инициатива е свързана както с училищата в България, така и с българските..

публикувано на 27.10.20 в 15:08

Има критична маса от хора, които не вярват в мерките срещу коронавируса

Начинът, по който властта управляваше досега, вече е изхабен и не може да продължава по същия начин. Същевременно няма нова алтернатива за управление и ситуацията изглежда патова, каза пред Радио София журналистът Владимир Йончев . Протестите изпълниха много от целите си, като в началото бяха масови и хората се произнесоха много ясно. Властта явно..

публикувано на 27.10.20 в 14:51