Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посрещаме Деня на езиците с изцяло онлайн събития“Тази година организираме изцяло онлайн събития за Деня на езиците”, казва Десислава Кръстева от Генерална дирекция “Писмени преводи” на Европейската комисия, по повод предстоящия Европейски ден на езиците, който традиционно се отбелязва на 26 септември, а тази година ще бъде обединен и с Международния ден на преводача, който пък се отбелязва на 30 септември.

Събитията са започнали още на 1 септември с онлайн играта “Открий превода”, която продължава до 28 септември. Целта на играта е да провокира мисленето на публиката в посока как работи един преводач.

До 2 октомври ще има поредица от 19 виртуални срещи, като отново темата ще бъде свързана с превода.

На 30 септември, когато отбелязваме Международния ден на преводача, Светослав Желев - директор на Националния център за книгата, ще направи обзор на преведените български книги през последните години и ще очертае тенденциите във възприемането на българската литература в чужбина, т.е. ще бъде представен един нов поглед към превода и работата на преводачите, обяснява Десислава Кръстева.“Тази година възможността се отваря за всички, които искат да се доближат до различни култури и езици, обяснява Красимира Танчева от Британския съвет, които са сред организаторите на онлайн събитията за Деня на европейските езици.

“Виртуалните събития включват разходка до Скандинавските страни до Централна Европа, включително България. Подготвили сме много неща, които вярваме, че ще бъдат интересни, защото не са направени единствено, за да научите интересна дума, а през цялото време ще бъде забавно, ще има различни викторини”, допълва Красимира Танчева.

Повечето от събития ще бъдат провеждани на български език, но има и събития, които ще бъдат изцяло на чужд език."Гьоте институт" също ще се включи в инициативата Ден на европейските езици на 1 октомври от 16.00 часа. В продължение на един час ще бъде проведена директна онлайн комуникация с желаещите да изучават немски език и да се запознаят с методиката на института. Ще бъде проведена и викторина, както и интерактивна игра, представяща онлайн обучението, каза пред Радио София Ани Колева от културната институция.

Същевременно продължава подкрепата на "Гьоте институт" за учителите чрез програмата "Уча се да преподавам немски език". Тя осигурява подкрепа на младите преподаватели, които имат малък стаж или са завършили наскоро, по отношение на методиката и дидактиката на преподаване на езика, както и по отношение на практиката. Всеки модул, който те завършат в рамките на тази програма, трябва да бъде изпробван в рамките на един или два учебни часа в клас или в група. 

Ани Колева призова младите учители да посетят модулите от програмата "Уча се да преподавам немски език", които включват както обучение за използването на дигиталните технологии, така и за организиране и планиране на часовете и за изучаването на езика от тийнейджъри.“Използвайки точно Деня на преводача решихме да направим презентация на тема: ”Превод на български език от различни варианти на португалския език”, т.е. ще има малко от бразилската му форма, африканските форми на езика и хората ще могат да видят как една и съща дума на български език в различните държави е различна на португалски език”, разказва Зорница Стойкова от Португалския културен и езиков център в София.

В презентацията, която ще бъде на 1 октомври от 18.00 ч., ще бъде включен юридически превод, поезия и литература, както и ежедневни изрази от различните държави, където се говори португалски език.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30