Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко училище търси индивидуални решения за часовете по спорт

Снимка: БГНЕС

“На учениците им е дошло до гуша да им говорим за коронавируса. Всеки ден в първите 5 минути от учебните занятия се говори за Covid-19. Важно е да им се каже какво те трябва да направят в конкретната обстановка. Говори се много”, казва Асен Александров - директор на 51 СОУ “Елисавета Багряна” в София.

На много места има притеснения сред директори и родители за часовете по физическо възпитание, заради затвореното помещение, в което могат да се събират различни класове, както и заради опасения, че децата няма да се преобличат за тези часове, Асен Александров коментира, че всяко училище взима индивидуални решения.

“Часовете по физическо са най-приятните за учениците. Те в момента са навън, но има начин, по който учениците да могат да се преобличат и да могат да играят. Децата се преобличат в класната стая. Има и училища, в които съблекалните са достатъчно големи и няма проблем". 


“Часът по физическо възпитание и спорт се провежда от специалист и това е един от любимите предмети на учениците, които очакват с особен интерес преподавателя си”, обяснява Камелия Асенова - директор на НУ "Станислав Доспевски" в Самоков. До момента всички часове в Началното училище се провеждат навън, на чист въздух, за да бъдат предпазени децата от грип и Covid-19.

Директорката не се притеснява за провеждането на часовете по физическо възпитание навън, защото “ние сме град, в който сме свикнали да живеем при по-ниски температури и за нас това не е проблем. Напротив, ние използваме и лошото време, за да закаляваме децата”.

Училището има предимството да се намира до Спортната зала, така ако се наложи да са повече класове във физкултурния салон, децата могат да проведат часа си в залата. През ноември пък часовете за спорт децата прекарват, карайки кънки на ледената пързалка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА

Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които..

публикувано на 06.08.24 в 17:20

Какво е да си военен лекар?

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях..

публикувано на 06.08.24 в 16:15

Проблемите в образованието

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни..

публикувано на 06.08.24 в 15:46
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18