Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Аксиния Джурова:

Мирното съвместно съществуване минава през нравствена революция

проф. Аксиния Джурова
Снимка: БГНЕС

Професорът по история на изкуството Аксиния Джурова води вече 38 години своите диалози с големия японски философ, поет и фотограф Дайсаку Икеда. Книгата с първия диалог между двамата под заглавие "Духът на лъва" излиза пред 1998 година на английски и японски език, а през 2000 година и на български език. В него се засяга темата "Как малките народи като българския и японския оцеляват до велики империи". А днес в Самоков е откриването на Втория диалог между двамата.

Една от основните теми във Втория диалог е идеята за Обединена Европа - как възниква, как се развива и как повяхва в наши дни. Още в първия диалог авторите обръщат внимание на прекаленото преекспониране на глобализма, който ражда национализма, и прекаленото експониране на либерализма, което роди консумизма.

Проф. Аксиния Джурова цитира част от призив на носителя на Нобелова награда Адолфо Перес Ескивел към младежта на света - "да насърчават общото съзнаване на универсалния усет към историята, за да се предотврати повторението на трагедии; да насърчават разбирането, че Земята е нашият общ дом, където никой не бива да бъде изключен въз основа на различията; да насърчават хуманитарната ориентация на политиката и икономиката, да култивират мъдростта, необходима за постигане на устойчиво бъдеще."

И в първия, и във втория диалог авторите говорят за необходимост от корекции на пътя, по който върви идеята за Европейския съюз и идеята за едно мирно съвместно съществуване, което трябва да започне, преди всичко с нравствена революция.

"Връзката ми с проф. Икеда ме накара да бъде по-толерантна, да се вглеждам в себе си и да проявявам повече критичност и най-важното да разберем тази източна поговорка: "Спри се да те настигне душата". В бавното време има също толкова красота, колкото в нашия бяг," добави проф. Джурова.

Още преди време Дайсаку Икеда прогнозира, че 21-и век ще бъде век на мира и на жените. Той възприема формата на разговори с известни личности от нашето съвремие - Кисинджър, Горбачов, Шолохов, Айтматов, като поддържа теорията, че чрез диалог и толерантност и най-вече чрез вътрешно усъвършенстване можем да постигнем разбирателство.

Дайсаку Икеда е председател на пацифистичната организация "Сока Гакай", което означава общество за създаване на духовни и образователни ценности. Организацията се бори за мир и срещу ядрените въоръжения.  
     

Как се стига до втория диалог с Дайсаку Икеда - чуйте в интервюто на Божидар Янев с проф. Аксиния Джурова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

61 души от персонала на "Пирогов" с коронавирус

60 пациенти в болница "Пирогов" и 61 души от персонала са заразени с коронавирус. Предстои реорганизация на работата в болницата, съобщи директорът проф. Асен Балтов пред бТВ.  "Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Но когато не можем да функционираме изцяло..

публикувано на 27.10.20 в 10:35

Маратонът като изпитание на издръжливостта

Най-дългото състезание в света се провежда от 1953 година. Традицията е да се провежда в Ню Йорк, а състезанието носи името Шри Чинмой маратон и полумаратон “Себенадминаване” . Покрай пандемията през 2020 г. тази година състезанието се проведе в Австрия и се проведе на 23 септември и приключи преди часове. Състезанието продължава 52 дни, през което..

публикувано на 27.10.20 в 09:25

Отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство

На 27 октомври отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство. Този ден се отбелязва от 2005 г., с решение на ООН, като целта е да се съхранят аудио-визуалните документи, като филми, аудио и телевизионни програми и записи, които са уникално свидетелство за историческото развитие на обществото. “За мен е важно, защото в последно време си..

публикувано на 27.10.20 в 08:47

Развенчаха ползата от витамин С при грип

Един от най-популярните витамини, витамин С, не само не помага за профилактика на вирусни заболявания, но и вреди на организма, ако се консумира прекомерно, казва за Владимир Бекетов, лекар в клинична болница в Университета на Сеченов, съобщава БГНЕС. „Няма надеждни научни данни за ефективността на витамините, особено витамин С, за профилактика и лечение..

публикувано на 27.10.20 в 08:23

Нов пик на заразените от Covid-19 - само в София са 913 души

Нов пик на заразените от Covid-19 отчитат от Националния информационен регистър. За изминалото денонощие те са 2 243 от направени 7 659 PCR тeтеста. Най-много заразени има в столицата - 913, следвана от Пловдив с 209 и Благоевград – 130. Расте и броят на хоспитализираните , той вече е 2 130 души, от които 149 са в интензивни отделения. Рекорден е и..

публикувано на 27.10.20 в 08:10

Може да заменим ръкуването с поздрав с ръце пред гърдите

Подаването на ръка за добър ден е нещо, което ни е дълбоко вкоренено, но трябва да се стремим да не го правим, поне сега по време на пандемия. Има друг вариант, който можем да използваме успешно, когато искаме да поздравим някого или да покажем уважение. Това е поздравът, който се използва в Индия и Тайланд - с ръце, поставени пред гърдите, каза пред..

публикувано на 26.10.20 в 19:01

3D мапингът ражда нови светове и зрелища

Изкуството оживява в пространството с помощта на голяма доза креативност и съвременни технологии. 3D мапингът има силата да създава по-красиви светове и да превръща различни повърхности в един истински спектакъл. С термина 3D мапинг всъщност се обозначава процеса, при който една 2D структура се наслагва върху триизмерен обект. В случая с мапинг..

публикувано на 26.10.20 в 18:31