Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Аксиния Джурова:

Мирното съвместно съществуване минава през нравствена революция

проф. Аксиния Джурова
Снимка: БГНЕС

Професорът по история на изкуството Аксиния Джурова води вече 38 години своите диалози с големия японски философ, поет и фотограф Дайсаку Икеда. Книгата с първия диалог между двамата под заглавие "Духът на лъва" излиза пред 1998 година на английски и японски език, а през 2000 година и на български език. В него се засяга темата "Как малките народи като българския и японския оцеляват до велики империи". А днес в Самоков е откриването на Втория диалог между двамата.

Една от основните теми във Втория диалог е идеята за Обединена Европа - как възниква, как се развива и как повяхва в наши дни. Още в първия диалог авторите обръщат внимание на прекаленото преекспониране на глобализма, който ражда национализма, и прекаленото експониране на либерализма, което роди консумизма.

Проф. Аксиния Джурова цитира част от призив на носителя на Нобелова награда Адолфо Перес Ескивел към младежта на света - "да насърчават общото съзнаване на универсалния усет към историята, за да се предотврати повторението на трагедии; да насърчават разбирането, че Земята е нашият общ дом, където никой не бива да бъде изключен въз основа на различията; да насърчават хуманитарната ориентация на политиката и икономиката, да култивират мъдростта, необходима за постигане на устойчиво бъдеще."

И в първия, и във втория диалог авторите говорят за необходимост от корекции на пътя, по който върви идеята за Европейския съюз и идеята за едно мирно съвместно съществуване, което трябва да започне, преди всичко с нравствена революция.

"Връзката ми с проф. Икеда ме накара да бъде по-толерантна, да се вглеждам в себе си и да проявявам повече критичност и най-важното да разберем тази източна поговорка: "Спри се да те настигне душата". В бавното време има също толкова красота, колкото в нашия бяг," добави проф. Джурова.

Още преди време Дайсаку Икеда прогнозира, че 21-и век ще бъде век на мира и на жените. Той възприема формата на разговори с известни личности от нашето съвремие - Кисинджър, Горбачов, Шолохов, Айтматов, като поддържа теорията, че чрез диалог и толерантност и най-вече чрез вътрешно усъвършенстване можем да постигнем разбирателство.

Дайсаку Икеда е председател на пацифистичната организация "Сока Гакай", което означава общество за създаване на духовни и образователни ценности. Организацията се бори за мир и срещу ядрените въоръжения.  
     

Как се стига до втория диалог с Дайсаку Икеда - чуйте в интервюто на Божидар Янев с проф. Аксиния Джурова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза пред Радио София Георги Малчев преподавател по маркетинг и реклама в Нов български университет...

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който учи хората как да се справят с раздялата. Организатор на семинара е Антоанета Атанасова от..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите" , е първият жест и твърдение от високо административно място, с..

публикувано на 22.01.21 в 12:09

Семейно спускане със шейни ще даде началото на "Витоша зимен фест 2021"

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта" тази събота, на 23 януари, в рамките на "Витоша зимен фест 2021". Мястото на „Шейни зона“ е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария скивлек „Боби“. “Хората отиват на Витоша с децата и шейните, за да се..

публикувано на 22.01.21 в 11:14