Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парамедиците в България

Снимка: БГНЕС

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина.

Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове. Европейският проект е по идея на бившия президент на общността Джим Конъли и включва еднакви хорариуми, дисциплини и практически занятия, както и уеднаквяване на изискванията относно годишна атестация с възможност за продължаващо обучение на всички работещи в спешна медицинска помощ.

В него са заложени задължителни часове по анатомия, физиология, асистиране при реанимация и интензивно лечение, фармакология. В част от обучителните центрове в България часовете са малко, а практическите – съвсем недостатъчни.

"За съжаление има примери за изучаване на дисциплини, които натоварват програмата, но нямат никакво отношение към качествената подготовка на парамедиците. Например: икономика, предприемачество, информационни технологии. Учи се устройство на компютъра, Word, Excel и търсене в Google. Има чужд език, вместо латински с медицинска терминология. Тези предмети трябва да бъдат заменени със специфична професионална подготовка или повече практически занятия", коментира Ива Пехливанска, председател на Съюзът на парамедиците в България. В образователната степен "професионален бакалавър" например е задължително спешните случаи да бъдат разделени на модули – сърдечносъдова система, неврология, токсикология и т. н., а не да се изучават общо.

Подробности разказа Георги Борисов – член на УС на Съюза на парамедиците в България. А колко се различава обучението на парамедиците у нас, спрямо в останалата част на ЕС?

"Чак толкова не. Специално някои съседски страни обучението е в доста по-къс период от време. Като цяло има разлика и има нужда от уеднаквяване", уточни Борисов.

По думите му обучението на един парамедик у нас отнема около една година. На кои предмети трябва да се наблегне в обучението? Анатомия, диагностицирането на спешните състояния, какъв да бъде алгоритъмът на поведение, след като бъдат диагностицирани тези състояния, както и практическите занятия.

 Това, че липсва наредба, която да регламентира точно и ясно дейностите, които парамедиците могат да упражняват как се отразява в тяхното работно ежедневие?

Борисов подчерта, че това затруднява работата, тъй като правомощията се ограничават до първична обработка на пациента. В съседни нам страни парамедикът може да използва определен брой медикаменти, които са регламентирани от Министерството на здравеопазването.

Дали има хора, които да се обучават като парамедици у нас?

Има, но не всички. Не можем да задължим който и да било да работи тази работа, сподели Борисов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55