Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мирия Вехкапера от финландския град Оулу разказва:

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

Мирия Вехкапера
Снимка: mirjavehkapera.fi

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера, която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу.

Въпреки че е само на 44 години, тя има богата политическа кариера зад гърба си. Била е депутат в парламента на Финландия, а след това и в Европейския парламент.

Сега е в състава на една специална група, която е част от инициативата Green Deal Going Local, с която Комитетът на регионите цели да "скъси пътя" за ключовия Зелен пакт от европейските институции до местата, където политическите решения стават реалност - градовете и регионите. Темите, които са най-присърце за Мария Вехкапера, са свързани с опазването на горите и транспортната свързаност в Европа.

В специално интервю за Радио София тя разказва за работата си в Европейския комитет на регионите, за специалната платформа за обмяна на добри практики между градовете и за интердисциплинарния подход в групата Green Deal Going Local, който обхваща темата от всички гледни точки, вземайки предвид и теми като биоразнообразието, чистия въздух и водите, минавайки през призмата на търговските споразумения, регионите, свързани с въгледобива, стига до европейската въглеродна стратегия и обновяването на старите сгради на Стария континент, с фокус върху инвестициите в зеления сектор.

Мирия Вехкапера ни отвежда и до Оулу, който по думите й, е изключително красив, с граждани, които винаги са били близо до природата, и от малки се учат да я уважават.

"Сега децата научават за кръговата икономика и устойчивото развитие много по-рано от нашето поколение, те израстват с това знание. Учат се да ходят до училище пеша или с колело, за да няма излишно използване на автомобили или дори на градския транспорт, макар че в Оулу той е все по-щадящ природата", разказва тя.

Гордее се в своя град и регион и с факта, че в него има изградени над 400 километра велоалеи. "Ние караме колела през лятото, но и през зимата, колкото и да е студена тя", добавя с усмивка дамата, която от януари е част от Европейския комитет на регионите. Смята, че туристите, които идват в Оулу, го правят заради близостта до природата, заради чистия въздух и "възможността да усетят тишината".

Оулу се намира в центъра на Финландия, в региона има много езера и реки, има и обширна брегова ивица, тъй като там морето навлиза дълбоко в сушата. Сезоните са си 4 съвсем ясно обособени, а градът, който дава името на областта, е с население малко над 200 000 души. Известен е и като един от центровете за развитие на високи технологии. Градската управа си е поставила за цел Оулу да е с нулеви въглеродни емисии до 2040 година.

Чуйте целия разговор в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58