Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мирия Вехкапера от финландския град Оулу разказва:

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

Мирия Вехкапера
Снимка: mirjavehkapera.fi

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера, която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу.

Въпреки че е само на 44 години, тя има богата политическа кариера зад гърба си. Била е депутат в парламента на Финландия, а след това и в Европейския парламент.

Сега е в състава на една специална група, която е част от инициативата Green Deal Going Local, с която Комитетът на регионите цели да "скъси пътя" за ключовия Зелен пакт от европейските институции до местата, където политическите решения стават реалност - градовете и регионите. Темите, които са най-присърце за Мария Вехкапера, са свързани с опазването на горите и транспортната свързаност в Европа.

В специално интервю за Радио София тя разказва за работата си в Европейския комитет на регионите, за специалната платформа за обмяна на добри практики между градовете и за интердисциплинарния подход в групата Green Deal Going Local, който обхваща темата от всички гледни точки, вземайки предвид и теми като биоразнообразието, чистия въздух и водите, минавайки през призмата на търговските споразумения, регионите, свързани с въгледобива, стига до европейската въглеродна стратегия и обновяването на старите сгради на Стария континент, с фокус върху инвестициите в зеления сектор.

Мирия Вехкапера ни отвежда и до Оулу, който по думите й, е изключително красив, с граждани, които винаги са били близо до природата, и от малки се учат да я уважават.

"Сега децата научават за кръговата икономика и устойчивото развитие много по-рано от нашето поколение, те израстват с това знание. Учат се да ходят до училище пеша или с колело, за да няма излишно използване на автомобили или дори на градския транспорт, макар че в Оулу той е все по-щадящ природата", разказва тя.

Гордее се в своя град и регион и с факта, че в него има изградени над 400 километра велоалеи. "Ние караме колела през лятото, но и през зимата, колкото и да е студена тя", добавя с усмивка дамата, която от януари е част от Европейския комитет на регионите. Смята, че туристите, които идват в Оулу, го правят заради близостта до природата, заради чистия въздух и "възможността да усетят тишината".

Оулу се намира в центъра на Финландия, в региона има много езера и реки, има и обширна брегова ивица, тъй като там морето навлиза дълбоко в сушата. Сезоните са си 4 съвсем ясно обособени, а градът, който дава името на областта, е с население малко над 200 000 души. Известен е и като един от центровете за развитие на високи технологии. Градската управа си е поставила за цел Оулу да е с нулеви въглеродни емисии до 2040 година.

Чуйте целия разговор в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07