Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"SOS детски селища" с нова мисия за разделените деца

Снимка: https://pixabay.com

"SOS детски селища - България" навърши 30 години. Организацията полага грижи за деца, които по някакъв начин са разделени от семействата си, като им предоставя приемни семейства и центрове за настаняване от семеен тип. Голяма част от работата й е да подпомага семействата, така че да не се стигат до раздяла и да отглеждат щастливи децата си, каза пред Радио София Нина Тодорова, ръководител на SOS обучителен център в организацията.

През годините повече от 5 хиляди деца са преминали през грижите на организацията, като над 680 от тях са били в SOS семейства или или SOS детски селища. В активна грижа в момента са 350 деца. Всяка майка от SOS семейство пази историята на децата, вече младежи, които е отгледала.

В ход сега е нов проект, наречен "Пътеки към свободата", който е насочен към една група млади хора, които са във фокуса на грижата на организацията. Те са онези, които вече са се разделили със сигурната среда и са встъпили в самостоятелния живот, обясни Нина Тодорова:

"Вече повече от 30 години ние ги подкрепяме, не ги оставяме сами в техните първи стъпки и имаме сериозен натрупан опит в това как да ги направим самостоятелни. Тази година, чрез този проект, който е финансиран по Фонд "Активни граждани на европейското икономическо пространство", ние се насочваче към всички млади хора в България, които напускат грижа, в името на това да им дадем шанса и подкрепата в първите стъпки от тяхната самостоятелност - да им осигурим жилище, защото това е най-големият проблем, който ги вкарва в рисковата среда; да ги подкрепим в търсенето на работа и тези, които искат да учат във висши учебни заведения, да бъдат подкрепени да могат да го направят."

Новият подход на организацията включва работа най-вече за това не едно дете да отрасне  до 18-годишна възраст в приемна грижа или в център за настаняване от семеен тип, а за създаване на условия за връщането му в неговото биологично семейство. Ако това вече не е възможно, се търси най-доброто следващо решение, което е неговото осиновяване.

Нина Тодорова

Футболният треньор и футболист от златното време на българския футбол Красимир Балъков подкрепя каузата "SOS детски селища - България" още от 90-те години като посланик на добра воля от ФИФА:

"Радвам се, че съм взел това емоционално решение. Отговорността е изключително голяма, но ние сме публични личности, които трябва да дават пример на младите. Децата са чисти и лоялни и възрастните можем да се учим от всяка една среща с тях."
     
На 30 септември ще се проведе благотворително събитие, на което се разпределят награди в областта на върховото строителство, архитектура и дизайн, средствата от което ще бъдат използвани за подкрепа на приемните семейства, младите хора в младежките домове и малките семейни домове във Велико Търново и Габрово на "SOS детски селища - България".

Повече за проектите и целите на организацията можете да научите в интервюто на Лили Големинова с Нина Тодорова и Красимир Балъков.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08