Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"SOS детски селища" с нова мисия за разделените деца

Снимка: https://pixabay.com

"SOS детски селища - България" навърши 30 години. Организацията полага грижи за деца, които по някакъв начин са разделени от семействата си, като им предоставя приемни семейства и центрове за настаняване от семеен тип. Голяма част от работата й е да подпомага семействата, така че да не се стигат до раздяла и да отглеждат щастливи децата си, каза пред Радио София Нина Тодорова, ръководител на SOS обучителен център в организацията.

През годините повече от 5 хиляди деца са преминали през грижите на организацията, като над 680 от тях са били в SOS семейства или или SOS детски селища. В активна грижа в момента са 350 деца. Всяка майка от SOS семейство пази историята на децата, вече младежи, които е отгледала.

В ход сега е нов проект, наречен "Пътеки към свободата", който е насочен към една група млади хора, които са във фокуса на грижата на организацията. Те са онези, които вече са се разделили със сигурната среда и са встъпили в самостоятелния живот, обясни Нина Тодорова:

"Вече повече от 30 години ние ги подкрепяме, не ги оставяме сами в техните първи стъпки и имаме сериозен натрупан опит в това как да ги направим самостоятелни. Тази година, чрез този проект, който е финансиран по Фонд "Активни граждани на европейското икономическо пространство", ние се насочваче към всички млади хора в България, които напускат грижа, в името на това да им дадем шанса и подкрепата в първите стъпки от тяхната самостоятелност - да им осигурим жилище, защото това е най-големият проблем, който ги вкарва в рисковата среда; да ги подкрепим в търсенето на работа и тези, които искат да учат във висши учебни заведения, да бъдат подкрепени да могат да го направят."

Новият подход на организацията включва работа най-вече за това не едно дете да отрасне  до 18-годишна възраст в приемна грижа или в център за настаняване от семеен тип, а за съз