Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"SOS детски селища" с нова мисия за разделените деца

Снимка: https://pixabay.com

"SOS детски селища - България" навърши 30 години. Организацията полага грижи за деца, които по някакъв начин са разделени от семействата си, като им предоставя приемни семейства и центрове за настаняване от семеен тип. Голяма част от работата й е да подпомага семействата, така че да не се стигат до раздяла и да отглеждат щастливи децата си, каза пред Радио София Нина Тодорова, ръководител на SOS обучителен център в организацията.

През годините повече от 5 хиляди деца са преминали през грижите на организацията, като над 680 от тях са били в SOS семейства или или SOS детски селища. В активна грижа в момента са 350 деца. Всяка майка от SOS семейство пази историята на децата, вече младежи, които е отгледала.

В ход сега е нов проект, наречен "Пътеки към свободата", който е насочен към една група млади хора, които са във фокуса на грижата на организацията. Те са онези, които вече са се разделили със сигурната среда и са встъпили в самостоятелния живот, обясни Нина Тодорова:

"Вече повече от 30 години ние ги подкрепяме, не ги оставяме сами в техните първи стъпки и имаме сериозен натрупан опит в това как да ги направим самостоятелни. Тази година, чрез този проект, който е финансиран по Фонд "Активни граждани на европейското икономическо пространство", ние се насочваче към всички млади хора в България, които напускат грижа, в името на това да им дадем шанса и подкрепата в първите стъпки от тяхната самостоятелност - да им осигурим жилище, защото това е най-големият проблем, който ги вкарва в рисковата среда; да ги подкрепим в търсенето на работа и тези, които искат да учат във висши учебни заведения, да бъдат подкрепени да могат да го направят."

Новият подход на организацията включва работа най-вече за това не едно дете да отрасне  до 18-годишна възраст в приемна грижа или в център за настаняване от семеен тип, а за създаване на условия за връщането му в неговото биологично семейство. Ако това вече не е възможно, се търси най-доброто следващо решение, което е неговото осиновяване.

Нина Тодорова

Футболният треньор и футболист от златното време на българския футбол Красимир Балъков подкрепя каузата "SOS детски селища - България" още от 90-те години като посланик на добра воля от ФИФА:

"Радвам се, че съм взел това емоционално решение. Отговорността е изключително голяма, но ние сме публични личности, които трябва да дават пример на младите. Децата са чисти и лоялни и възрастните можем да се учим от всяка една среща с тях."
     
На 30 септември ще се проведе благотворително събитие, на което се разпределят награди в областта на върховото строителство, архитектура и дизайн, средствата от което ще бъдат използвани за подкрепа на приемните семейства, младите хора в младежките домове и малките семейни домове във Велико Търново и Габрово на "SOS детски селища - България".

Повече за проектите и целите на организацията можете да научите в интервюто на Лили Големинова с Нина Тодорова и Красимир Балъков.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парното и топлата вода в София са с 40% по-скъпи от днес

Парното и топлата вода поскъпват с близо 30% средно за страната. Решението на енергийния регулатор е окончателно и влиза в сила от днес . Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента. За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто . С процент - два по-ниско от това..

публикувано на 01.07.22 в 19:01

Бизнесът все по-трудно намира мениджъри, предизвикателство е и да се задържат в компанията

В началото на годината се регистрира с около 30% по-високо търсене на мениджърски кадри спрямо силните пандемични години, дори и 2019-а. Това съобщи пред Радио София Калина Петкова , председател на "Българската асоциация по executive search". От страна на клиентите в процеса на работа има доизясняване на профилите, на..

публикувано на 01.07.22 в 18:16

Homo technicus vs Homo sapiens - фотографски проект на Цветелина Димитрова

Homo technicus vs Homo sapiens е фотографски проект, ново допълнение към вече съществуващия проект Homo technicus. Целта е проектът да се развива, тъй като може да се създадат много теми за размисъл в тази насока, а именно - човекът и технологиите. Новото разширение e представяне на класически картини и налагането на частите от проекта Homo..

публикувано на 01.07.22 в 18:00

С технологии срещу дезинформацията

В България вече има доста хора и частни компании, които се занимават с анализ на дезинформацията, най-вече от технологична гледна точка . Една от водещите ни компании е сред световните лидери в сферата на семантичния анализ, съобщи пред Радио София Тодор Галев , директор по научна дейност в "Център за изследване на демокрацията". Той е..

публикувано на 01.07.22 в 17:14

Важно е България да има министър на щастието

Тя е Малинова, Оля - намира радост в малките неща и няма големи очаквания към живота. В своето амплоа на актьор - комедиант, раздава щастие. Даже е  „Министър на щастието“. - Колко е важно да има в България такава официална позиция – „Министър на щастието“? „От изключителна важност! Щастието би се отразило положително на естествения..

публикувано на 01.07.22 в 16:37

Лакрицът – сладост в кулинарията

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата..

публикувано на 01.07.22 в 15:56
Доц. Петър Чолаков

Отношението към следващ кабинет на ПП ще покаже геополитическата ориентация на партиите

Като премиер Кирил Петков съсредоточи в себе си както одобрение, така и много неодобрение, критики и негативи. Номинацията за премиер на Асен Василев от "Продължаваме промяната" (ПП) е силна, независимо, че този мандат трудно ще бъде реализиран с подкрепа в 47-ото Народно събрание. Вариантът с предсрочни избори тази есен остава много..

публикувано на 01.07.22 в 15:09