Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"SOS детски селища" с нова мисия за разделените деца

Снимка: https://pixabay.com

"SOS детски селища - България" навърши 30 години. Организацията полага грижи за деца, които по някакъв начин са разделени от семействата си, като им предоставя приемни семейства и центрове за настаняване от семеен тип. Голяма част от работата й е да подпомага семействата, така че да не се стигат до раздяла и да отглеждат щастливи децата си, каза пред Радио София Нина Тодорова, ръководител на SOS обучителен център в организацията.

През годините повече от 5 хиляди деца са преминали през грижите на организацията, като над 680 от тях са били в SOS семейства или или SOS детски селища. В активна грижа в момента са 350 деца. Всяка майка от SOS семейство пази историята на децата, вече младежи, които е отгледала.

В ход сега е нов проект, наречен "Пътеки към свободата", който е насочен към една група млади хора, които са във фокуса на грижата на организацията. Те са онези, които вече са се разделили със сигурната среда и са встъпили в самостоятелния живот, обясни Нина Тодорова:

"Вече повече от 30 години ние ги подкрепяме, не ги оставяме сами в техните първи стъпки и имаме сериозен натрупан опит в това как да ги направим самостоятелни. Тази година, чрез този проект, който е финансиран по Фонд "Активни граждани на европейското икономическо пространство", ние се насочваче към всички млади хора в България, които напускат грижа, в името на това да им дадем шанса и подкрепата в първите стъпки от тяхната самостоятелност - да им осигурим жилище, защото това е най-големият проблем, който ги вкарва в рисковата среда; да ги подкрепим в търсенето на работа и тези, които искат да учат във висши учебни заведения, да бъдат подкрепени да могат да го направят."

Новият подход на организацията включва работа най-вече за това не едно дете да отрасне  до 18-годишна възраст в приемна грижа или в център за настаняване от семеен тип, а за създаване на условия за връщането му в неговото биологично семейство. Ако това вече не е възможно, се търси най-доброто следващо решение, което е неговото осиновяване.

Нина Тодорова

Футболният треньор и футболист от златното време на българския футбол Красимир Балъков подкрепя каузата "SOS детски селища - България" още от 90-те години като посланик на добра воля от ФИФА:

"Радвам се, че съм взел това емоционално решение. Отговорността е изключително голяма, но ние сме публични личности, които трябва да дават пример на младите. Децата са чисти и лоялни и възрастните можем да се учим от всяка една среща с тях."
     
На 30 септември ще се проведе благотворително събитие, на което се разпределят награди в областта на върховото строителство, архитектура и дизайн, средствата от което ще бъдат използвани за подкрепа на приемните семейства, младите хора в младежките домове и малките семейни домове във Велико Търново и Габрово на "SOS детски селища - България".

Повече за проектите и целите на организацията можете да научите в интервюто на Лили Големинова с Нина Тодорова и Красимир Балъков.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Раковски и параклисът във Военна академия

Радио София гостува на Военна академия "Георги С. Раковски"

Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.  Военна академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална..

обновено на 16.05.21 в 17:22

Изложба на Фонд 13 века България

На 19 май 2021 от 18.00 часа в Галерията на открито на Столична община, разположена на пешеходния надлез над бул. „България“ до НДК в София, ще бъде открита изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“, по повод 40-годишнината от създаването на Национален дарителски фонд „13 века България“. През 2021 Фондът отбелязва 40-годишнината си..

публикувано на 16.05.21 в 13:55
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47