Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. д-р Кирил Карамфилов:

Намалява смъртността от инфаркт на миокарда

Снимка: Александровска болница

На днешния 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Целта на този ден е да се повиши информираността на обществото за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат хората сами да контролират заболяванията, да ги профилактират, да се хранят и живеят здравословно. 

Пандемията от Covid-19 тази пролет промени много сфери на живота, включително и отношението на хората към здравето им и очевидно всички трябва да приемат нов стил на живеене - това важи най-вече за хората с хронични здравословни проблеми.

“Пациентите със сърдечно-съдови заболявания изчезнаха. Те намаляха, но не защото сърдечно-съдовите заболявания по някакъв начин са намалели, или защото пациентите са намалели, те просто имат страх от това, че непрекъснато се тиражираше, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-застрашени и имаха големи бариери да идват при нас да ги преглеждаме и лекуваме”, казва доц. д-р Кирил Карамфилов - завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.

По думите му, след преминаването на т.нар. първи пик, пациентите са започнали да идват на контролни прегледи и в крайна сметка се оказва, че е много важно те да бъдат добре образовани за допустимите рискове, които могат да предприемат, търсейки помощ, и опасностите от това да се заразят или да не потърсят помощ.

Според доц. Карамфилов хронично болните пациенти много добре познават състоянието си и могат да определят дали то изисква консултация по телефона или посещение при лекаря, друг е проблемът с хората, които за първи път имат сърдечен проблем - често пъти тези хора се притесняват да търсят помощ. Тези пациенти обаче могат да разчитат на вече добре създадена организация (заради Covid-19) в Спешната помощ.

По думите на доц. Карамфилов хората в момента са здравословно по-грамотни и това е резултат от работата на гилдията и пациентските организации. Хората вече знаят не само кои симптоми са опасни и кои не, но и знаят какво да правят след това.

“Ние отчитаме всяка година намаляване на смъртността, най-вече от най-смъртоносната форма на исхемична болест на сърцето - миокардният инфаркт. Това е добър пример за колаборацията между различни лекари, пациентски организации и фармацевтични компании, за да видим този резултат”, допълва той.

Най-важна обаче е личната отговорност за здравето - здравословната храна, достатъчно сън, много движение и ограничаване на стреса.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат предприети мерки срещу графитите по сградите

Главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков разкри подробности в предаването "Ритъмът на столицата", относно намеренията на Столичната община да се обособят конкретни места, на които графити артистите могат да творят без да пречат и без да ги грози глоба. Паралелно с това ще започне почистване на фасадите на сградите поне в..

публикувано на 03.02.23 в 18:51

ЕС разреши използването на насекоми в храните

Влезе в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата..

публикувано на 03.02.23 в 18:33

Нова формула за изчисление на минималната работна заплата

В края на 48-от Народно събрание депутатите решиха размера на минималната работна заплата с поправки в Кодекса на труда. От догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната. Тя ще се изчислява за период от една година, като за всяка следваща календарна ще се определя до 1 септември на текущата. "Най-накрая..

публикувано на 03.02.23 в 18:05
Иван Начев

Проблемът на следващото НС ще бъде със съставянето на правителство

Днес, 03 февруари 2023 г. 48-то Народно събрание остана в историята. Президентът Румен Радев разпуска НС и разсрочва дата на изборите за 2 април. Освен това ще бъде представено и служебното правителство, в което има една промяна на министъра на културата. За работата на парламента, за решенията и за това, ще бъде ли сформиран редовен кабинет..

публикувано на 03.02.23 в 17:09

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - приказен свят, свързан с историята на България

Книгата "Мистериите на Алис. Вълшебната гора" е първата от предстояща фентъзи поредица на Велимира Константинова. Авторката признава, че идеята за фентъзи поредица не е нова: " Още от дете си фантазирам такива истории, даже опитах да напиша нещо когато бях в 7 клас –  на една стара тетрадка. Седнах, започнах да си ги измислям и да..

публикувано на 03.02.23 в 15:35

Кики Рубин записа песен и видео с Ноел Кабрера

Въпреки че е учила оперно пеене, а сега завършва поп и джаз в НБУ, Кики Рубин (Кристина) от гимназията танцува, и то предимно под латиноамерикански ритми. В Радио София дойде специално да представи новата си песен No tetengo , изпята в дует с Noehl Cabrera ( ►) .  Песента е на испански, с романтичен..

публикувано на 03.02.23 в 14:24

Синоптиците алармират за настъпващо доста студено време

Синоптиците съобщават за настъпващо доста студено време, с екстремно ниски температури. Наблюдава се обаче, че студените фронтове стават все по-чести. Доколко това може да бъде опасно за здравето ни, разяснява Зорница Спасова, част от екипа на "Климатека" и главен асистент към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя има докторска..

публикувано на 03.02.23 в 14:03