Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Кирил Карамфилов:

Намалява смъртността от инфаркт на миокарда

Снимка: Александровска болница

На днешния 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Целта на този ден е да се повиши информираността на обществото за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат хората сами да контролират заболяванията, да ги профилактират, да се хранят и живеят здравословно. 

Пандемията от Covid-19 тази пролет промени много сфери на живота, включително и отношението на хората към здравето им и очевидно всички трябва да приемат нов стил на живеене - това важи най-вече за хората с хронични здравословни проблеми.

“Пациентите със сърдечно-съдови заболявания изчезнаха. Те намаляха, но не защото сърдечно-съдовите заболявания по някакъв начин са намалели, или защото пациентите са намалели, те просто имат страх от това, че непрекъснато се тиражираше, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-застрашени и имаха големи бариери да идват при нас да ги преглеждаме и лекуваме”, казва доц. д-р Кирил Карамфилов - завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.

По думите му, след преминаването на т.нар. първи пик, пациентите са започнали да идват на контролни прегледи и в крайна сметка се оказва, че е много важно те да бъдат добре образовани за допустимите рискове, които могат да предприемат, търсейки помощ, и опасностите от това да се заразят или да не потърсят помощ.

Според доц. Карамфилов хронично болните пациенти много добре познават състоянието си и могат да определят дали то изисква консултация по телефона или посещение при лекаря, друг е проблемът с хората, които за първи път имат сърдечен проблем - често пъти тези хора се притесняват да търсят помощ. Тези пациенти обаче могат да разчитат на вече добре създадена организация (заради Covid-19) в Спешната помощ.

По думите на доц. Карамфилов хората в момента са здравословно по-грамотни и това е резултат от работата на гилдията и пациентските организации. Хората вече знаят не само кои симптоми са опасни и кои не, но и знаят какво да правят след това.

“Ние отчитаме всяка година намаляване на смъртността, най-вече от най-смъртоносната форма на исхемична болест на сърцето - миокардният инфаркт. Това е добър пример за колаборацията между различни лекари, пациентски организации и фармацевтични компании, за да видим този резултат”, допълва той.

Най-важна обаче е личната отговорност за здравето - здравословната храна, достатъчно сън, много движение и ограничаване на стреса.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31