Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейността на Иван Вазов като съдия

Снимка: Издателство Ciela
По книжарниците вече се разпространява книгата „Иван Вазов като съдия“, чийто автор е проф. Никола Саранов, който е бил титуляр на дисциплината Наказателно съдопроизводство в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ до края на 40-те години на XX век.

Снимката на корицата на изданието е много интересна - тя показва Иван Вазов като много млад, докато е бил съдия в Берковица. Той е назначен като съдия през 1879 г., тогава е бил на 29 години.   

"Вазов престоява на този пост може би не толкова славно и успешно, както творчеството му. На снимката е с униформа на руски статски съветник. Тогава България е под руско управление и самият Вазов, непосредствено след Освобождението, е бил писар към войските на руския император Александър II в Свищов и Русе, заедно с младия Алеко Константинов“, разказва проф. Веселин Вучков, който преподава "Наказателно право" в Нов български университет и в Югозападния университет в Благоевград и в Академията на МВР. 

Малко се знае за този период на Вазов като съдия, затова и почти няма запазени негови снимки от този период. “Малцина знаят, че по това време за съдии и за прокурори са назначавали хора, които не са били юристи. Те са назначавани от министъра на правосъдието преди всичко заради техния авторитет и вътрешно чувство за свобода, справедливост и безпристрастност, дори и да не са познавали много добре действащите закони, които сами по себе си също са били доста аморфни, защото още не е било отменено окончателно Османското законодателство, а новите български закони не са написани”, обяснява проф. Вучков.

В началото, след Освобождение в България, е имало малцина юристи, които са завършили право в западни университети. Завършили право са Стоян Михайловски, Марко Балабанов, Димитър Греков, но тъй като са много малко, младата българска държава назначава на такива постове (както и в други чиновнически учреждения) по грамотни и популярни българи.

Работата на Вазов като съдия се оказва много плодотворна за него като писател, защото през това време той натрупва много впечатления от герои, характери, събития, които след това се появяват в творчеството му. Това се вижда в романа “Нова земя”, в повестта “Митрофан и Дормидолски”. Докато е в Берковица Вазов пише и поемата “Грамада”.

Иван Вазов напуска поста на съдия в Берковица през есента на 1880 г., след недоволство от страните по водени дела. Допуснал е една съдебна грешка - осъдил е едно куче на смърт, защото е изяло агнетата на селянин и това не му е спестено в критиките към съдиите в Берковица, които са излезли в столичен вестник. 

"Тази малка кампания, която се подема в София е по-скоро заради завист. Той започва да набира литературна популярност. Наистина, след това става всепризнат писател. Подозирам, че всичко това е заради завист, преди всичко литературна", коментира проф. Вучков.    

“Тази книга може да се чете и като популярна лекция по история на българската държава и право до края на XIX век., защото проф. Никола Саранов е посветил половината книга на гения на българската литература, но другата половина е разгледал подробно как се устройва новата, млада българска държава и не е подминал и недостатъците в съдоустройството”, допълва проф. Вучков. 

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11