Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Колева от "Заедно в час":

Човешкият ресурс е най-голямата ценност и възможност в образователната ни система

Снимка: zaednovchas.bg/

“Заедно в час” търси мотивирани учители за 20 региона на страната. Програмата вече 10 години обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери да работят като учители. Една от основните цели на “Заедно в час” е да осигури мотивирани учители с лидерски качества за училища в различни региони на България.

“Човешкият ресурс е най-голямата възможност в образователната система, защото колкото по-мотивирани и подкрепени са учителите, толкова повече могат да направят същото и за своите ученици. Решаваща роля за успеха на един ученик има на първо място учителят, на второ място - директорът на образователната институция”, казва Нели Колева, директор “Стратегически партньорства” на организацията.

Програмата “Училище за пример” стартира през тази година и в момента се работи с училищни екипи от 26 различни училища в страната.

“Начинът, по който е структурирана тази програма е, че училищата първо кандидатстват за тази възможност, преминават през процес на подбор, в който ние отсяваме тяхната мотивация и това какво искат да постигнат, след това с общи усилия вървим в посока на начертаната визия”, обяснява Нели Колева. 

Според нея няколко качества правят учителя добър и ефективен - живо да се интересува от децата, от тяхната история и интереси, да работи за развитието на приложни умения, а не за усвояване на конкретно знание от учениците, да способни да работят в екип и в общност.

За мисията учител и смисъла на програмата "Заедно в час" разказва Таня Величкова - един от топ журналистите на БНР, който пое предизвикателството да бъде учител в 75-то училище на столичния квартал “Факултета”.

“Учителската професия се оказа много благодарна, с голяма възвръщаемост на обич и емоции. Аз още не знаех това, когато избрах този път. Имах нужда да сменя позицията, да сменя гледната точка, защото твърде дълго следях политическите процеси в България, казва тя.

Пътят на учителя не е лек, но е много смислен, допълва Таня Величкова, която е привлечена от програмата “Заедно в час”, защото дава не просто възможност за професионално развитие, а възможност да работиш с кауза, което е възможността за достъп до равно образование за всички деца. 

“Аз наистина се радвам да видя, че това, което ми е дала журналистическата професия, ми помага и в класната стая, най-вече, за да събудя любопитството на децата, желанието и потребността им да научават нови неща”, казва тя.

Покрай пандемията, според Таня Величкова е най-необходимо пренастройването към дигитално преподаване, т.е. “да имаме готовност да използваме и когато сме в класната стая, и когато се налага да сме извън нея, предимствата на дигиталната среда с всички богати ресурси, които тя ни предоставя.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка с Нели Тодорова и Таня Величкова в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

В ЦИК са получени над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. В сравнение с изборите на 9 юни са по-малко, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БТА. Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност. До 12 октомври е срокът..

публикувано на 02.10.24 в 11:23

Боряна Хаджиминчева-БОД, с първа самостоятелна изложба „Подир нишката“

На 1 октомври от 18.30 ч. в столичната галерия „Ателие 28“ Боряна Хаджиминчева - БОД, представя първата си самостоятелна изложба „Подир нишката“, която включва 20 творби в областта на съвременната бродерия. Експонатите представляват минималистични творби, улавящи онази невидима част у човека, която като приказна нишка го води в живота - понякога с..

публикувано на 02.10.24 в 10:36

БДЖ търси 2000 нови служители

В следващите 3 години близо 1400 служители от системата на БДЖ ще са навършили пенсионна възраст, а след шест години – над 1800 от останалите. Средната възраст на работниците е около 52 години. Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на БДЖ, а ръководството й изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за..

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23