Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Бояджиева: "Зелените" градове са щастливи

Снимка: Асоциация на производителите на декоративни растения в България

Развитието на “зелените” градове в Европа ще е основна тема на предстоящата международна конференция, организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. По време на това събитие ще бъде представен виртуално Световен център за развитие на агронаука и агробизнес, в това число и науката, свързана с производството на декоративни растения и цветя.

Не само климатичните промени, но и пандемията от Covid-19 налагат нова визия за озеленяване и общи действия на държавата и общините в тази насока. “Зелените” градове са щастливи градове, защото хората в тях са с висок стандарт на живот, каза пред Радио София председателят на Асоциацията Татяна Бояджиева. Нашето човешко присъствие на планетата трябва да бъде обвързано с това да посадим повече растения, за да подарим на себе си и на децата си повече чист въздух.

Коментирайки посоката на развитие на нашата столица като "зелен" град, тя изтъкна, че София е много красив град, но има нужда от още пешеходни зони. Затова и мечтата й е да има още такива пространства около Ларгото и Орлов мост например, които да се превърнат в приятни места за разходки и обмяна на различни идеи. 

Ландшафтният архитект посочи, че пандемията е нанесла сериозни щети и върху производството на декоративни растения, защото се разрази през пролетта, когато се произвеждат много растения. Същевременно тя отчете подкрепата на посолството на Нидерландия за реализиране на идеите за устойчивост на градовете и кръгова икономика. Често пъти то играе ролята и на мост между Асоциацията на производителите на декоративни растения и различни държавни институции.

През 2022 година в Нидерландия ще се проведе Световното изложение и градински фестивал “Флориаде”, което ще представи новите тенденции в ландшафтната архитектура, реализирани под формата на цял град с кръгова икономика, цикличност, енергоспестяване и много зелени площи - за игра, каране на велосипеди, градско земеделие и електромобили, анонсира още Татяна Бояджиева.

Повече за онлайн конференцията "Зелени градове за устойчива Европа 2020", посоката на развитие на градската среда и голямото международно изложение "Флориаде" - чуйте в интервюто на Гергана Пейкова с Татяна Бояджиева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева,  вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея...

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънце в понеделник и температура в София около 34°

Днес времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София - около 34°. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29°, на 2000 метра - около 23°.     По..

публикувано на 12.08.24 в 07:35
Елена Терзиева и Силвия Калайджиева (вдясно)

Джазът минава и си заминава, читалището си остава

Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..

публикувано на 11.08.24 в 10:58
Александра Полежанова

Александра Полежанова: закърмена съм с джаз

Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..

публикувано на 11.08.24 в 09:51
архитект Наум Торбов

Историята оживява - архитект Наум Торбов

Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда.  Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..

публикувано на 10.08.24 в 16:00