Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Снимка: БГНЕС

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Ромите, обаче, са различни групи и общности, с различни нагласи, в т.ч. образование и репродуктивни нагласи, поясни специалистът на конференция, организирана от фондация “Фридрих Еберт”. 

Има много голямо разминаване за броя на ромите. А "невъзможната интеграция" е сложено клеймо, без да си даваме сметка наистина ли е невъзможна тя. В последните години има нарастване на ромската емиграция за чужбина - дори до 30 -35 на сто. А в годините след 1990 раждаемостта намалява. И въпреки това тя е много по-висока от смъртността. Интеграция на ромите е възможна при достатъчно специалисти, които детайлно да познават ромската общност. И понеже гетото възпроизвежда негативния модел, трябва да се мисли за дегетоизация, изтъкна Георги Бърдаров.


Доц. Надежда Илиева посочи, че прогнозите за образователното равнище са доста тревожни. Разработени са два сценария - базов, при който се запазват тенденциите в съвременното подобряване на образователното равнище и сценарий “Интеграция”, при който е заложено петкратно увеличение на ромите, които завършват висше образование. Дори и при оптимистичните прогнози, 8% от ромите ще бъдат с висше и 39% със средно образование. И на фона на предвижданията, че ромите ще формират около 20 процента от населението на страната, се очертава сериозен проблем с осигуряването на квалифицирана трудова сила.

Още подробности ще намерите в интервюто на Михаил Митев с доц. Георги Бърдаров и доц. Надежда Илиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна реконструкцията на ул. Опълченска

Днес започва реконструкцията на ул. Опълченска, което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул. Тодор..

публикувано на 18.07.24 в 12:22

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32