Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила от Солунска 16:

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща.

Първата посока в разговора ни е… София. "София е не просто роден град, София е същество, част от живота, приятел, партньор, с когото сме преживели много" - казва меко Мила. Убедена е, че столицата ни става все по-хубава - "не знам дали има човек, който не мисли така. София е все по-отворена за всички възможности на днешния ден - визуални, естетически, за влизане и излизане на различни шарени хора. Да, и за не толкова привлекателни опции, но това е част от разрастването". Забравя всичко това само, когато се опитва да паркира в центъра.

Хубавото, което е видяла напоследък в града - "аз съм родена, израснала, и сега живея и работя в центъра на София и сега ме изпълва с възхищение креативността, с която се запълват различни малки кътчета, улички, кьошенца... някои изчезват, други веднага се появяват, животът се ражда всеки ден по улиците на града". Това, според Мила, я различава от Виена, друга столица, в която тя е живяла (логично, като възпитаничка на Немската гимназия).

Солунска 16 - "не, не живея там (смее се), просто цял живот съм минавала по тази улица, там съм играла из дворовете, стигала съм до началното училище, до гимназията, а на 16-ти съм родена. Повярвай ми, никога не съм мислела, че някой ще се интересува защо съм кръстила така блога си."

Но пък има много весели случки хора, които я търсят именно на този адрес или пък й пишат, че точно сега пият вино там. А самия блог започва просто "за да може един приятел в чужбина да чете историите ми, като едно чекмедже, в което ги слагах". За Мила е важно, когато ги четат, хората да се чувстват свързани с тях, да има напомнят на нещо, което са преживели и да им дава усещането, че не са сами. 

Откога се обичат с думите - "от съвсем малка печелех медали по рецитали, но за разлика от повечето деца, предпочитах комични стихотворения, а не онези, изпълнени с патос....но, ако обичаш думите и надълбоко в тях ровиш, откриваш и много тъга.

Писането е самотно занимание, но във времето, в което живеем, получаваме моментални реакции". Мила споделя, че текстовете и това дали ще развълнуват читателите, е трудно предвидимо и често неочаквано. С времето се е научила да отсява "дежурните лайкове" и все повече усеща колко е отговорно да пишеш, когато те четат много хора и се "търсят" в твоите думи.

Сценарий за сериал - "изневиделица ме поканиха в сценарния екип на сериала “Братя”. Аз учих сценарий преди няколко години в академията "Валери Петров" и открих, че имам огромна страст към това. И тази покана, която дойде от най-добрите - Невена Кертова и Теодора Маркова, и тази възможност на 40 и…да се чувстваш като заек, да знаеш, че тези 12 класа ги взимаш сега или никога, това лято и да научаваш непрестанно - безценно е. Много взима от възрастта да учиш нещо ново, когато наистина го обичаш". Мила говори напевно, реди думите без клишета и веднага разбираш защо толкова много хора четат блога й. Има финес, има нежност, има класа.

Книгата - тя се нарича "Хартиена лодка в открито море". "Живее вече почти година,  издадохме втори тираж (отново напълно неочаквано за мен) точно преди целият свят да се "затвори". Толкова е хубаво, че има хора, които продължават да искат да се качат на хартиената лодка". В книгата, за която Мила казва „животът я написа“, има събрани истории от последните години за … ами за всичко важно в този живот.

Цялата история на гостуването на Мила Иванова в Радио София  – чуйте тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55