Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител:

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”, каза пред Радио София председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

По думите му кризата има своето отражение и върху бранша. “Данните за общата строителна активност за първото полугодие на 2020 г. спрямо същия период на предходната година сочат спад от 3.9% на строителната продукция. Сградното строителство отчита спад от 5.7%. Инженерното строителство – спад от 1.2%. Издадените разрешения за строеж на нови сгради са 4584, като това е намаление с близо 12.1% спрямо същия период на миналата година”. КСБ работи за консолидацията на бранша и търси общи позиции с другите браншови организации. Създаването на Консултативен съвет е плод на тази дейност.

По-рано през деня беше открита и фотографска изложба “Виж София - заедно строим за хората” в Галерия на открито на Моста на влюбените при НДК от столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

През миналата седмица в сградата на Съюза на архитектите в България се проведе работна среща на всички браншови организации в сектор „Строителство“. Домакин на събитието бе проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на УС на САБ. “На тази среща единодушно взехме решение за създаването на Консултативен съвет от представители на всички организации, който да обсъжда и да дава предложения по актуалните за бранша теми. Според мен със създаването на съвета ние показваме, че браншът има единна позиция и може да се обедини”, казва инж. Илиян Терзиев.

На срещата е разисквана Концепцията за прилагане на алтернативни подходи за регулиране на основни икономически сектори, насочена към разширяване на използването на различни подходи при регулиране на определени професии и икономически дейности. Тъй като в концепцията има фактически грешки в констативната част, Консултативният съвет е подготвил декларация, в която е изложена общата позиция на браншовите организации в сектор „Строителство“, и тя ще бъде внесена в Министерския съвет и МРРБ.

Друга тема, която обединява бранша, е наложителната сериозна промяна на ЗУТ, като сред възможните варианти, които са обсъждани, е разделянето му на два закона. КСБ подкрепя амбицията на Европейската комисия за удвояване на сегашния процент на обновяване на сградния фонд в цяла Европа. След изказването на председателя на ЕК Камарата излезе и със специална декларация в подкрепа на „Вълната на саниране“.

Според инж. Илиян Терзиев трябва да се предложи изцяло нов и цялостен подход към въвеждането на енергийно ефективни решения, които да обхващат целостта на сградите, конструктивната част и, разбира се, да се интегрират възобновяеми енергийни източници, иновативни строителни материали и др. 

Същевременно Камарата на строителите в България подкрепя напълно намерението на българското правителство и ЕК да се обърне специално внимание и да се насочи финансов ресурс към обществени сгради, училища, болници, читалища, социални сгради и много други. В сектора върви и цифровизацията, която е неизбежна. “Работим много сериозно в тази посока. В Камарата е създадена работна група в това направление. Търсим добрият опит за внедряване на БИМ технологиите. Дигитализацията ще е един от основните приоритети, по който ще работи Камарата през следващите няколко години”, коментира инж. Илиян Терзиев.

Относно кадровия проблем, инж. Терзиев коментира, че “никой не може да подготви по-добре кадри за нашия бранш от самия бранш. Затова искаме КСБ да може бъде директен бенефициент по европейските програми, касаещи обучението, квалификацията и преквалификацията. Имаме идея за създаване по немски модел на няколко обучителни центъра със сгради, общежития и лаборатории, в които да подготвяме нужните ни кадри”. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48