Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маратонът като изпитание на издръжливостта

Снимка: pixabay
Най-дългото състезание в света се провежда от 1953 година. Традицията е да се провежда в Ню Йорк, а състезанието носи името Шри Чинмой маратон и полумаратон “Себенадминаване”.

Покрай пандемията през 2020 г. тази година състезанието се проведе в Австрия и се проведе на 23 септември и приключи преди часове. Състезанието продължава 52 дни, през което време маратонците тичат непрекъснато докато издържат.

От началото на състезанието през 1953 г. само 42 души са го завършили. През 2019 г. българинът Тодор Димитров успя да пробяга необходимите 3 100 мили, които са близо 5 000 километра.  Италианец е човекът, спечелил състезанието тази година. На ден той е пробягвал 114 км. От завършилите 44 души, българинът Тодор Димитров е завършил 40-ти.

“Казват, че за подобен тип маратон голямо значение има колко си бягал през целия си живот, не конкретно през последните месеци. При мен така се случи през последните месеци, че имах доста ангажименти, получиха се и някои контузии, и не можах много да тренирам, но пък наслагването, което през годините е паметта на мускулите, въобще нагласата към бягането, е нещото, което се натрупва цял живот”, казва Тодор Димитров.

Чуйте целия разговор на Петя Калнакова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дамян Диамандиев

Дамян Диамандиев спаси инстаграм профила си от хакери

Турски хакери са се опитали да откраднат инстаграм страницата на комика Дамян Диамандиев, съобщи пред Радио София самият артист. „Бяхме обвинени в злоупотреба с авторски права. Трябваше до 24 часа да активираме посочен линк, иначе ни заплашваха с изтриване на инстаграм профила. Всичко изглеждаше много достоверно.“ Дамян е предупредил..

публикувано на 30.11.20 в 10:48

Всеки "интернет гражданин" може да се погрижи за сигурността

Пандемията от коронавирус от началото на годината промени много живота ни, като една от най-характерните черти на тази промяна е преминаването към дистанционна работа, най-често от вкъщи. Тук възниква важният въпрос за надеждността на технологиите, които използваме при работа в електронна среда. В този смисъл всеки “интернет гражданин” би могъл да..

публикувано на 30.11.20 в 10:38

Трябва да знаем границите на личното пространство

Коронавирусната пандемия промени много неща в живота ни, а едно от най-осезаемите е усещането за лично пространство. Все по-често спазваме дистанция дори към близките си и особено към по-възрастните хора. Има много хора, които преживяват навлизането в личното им пространство като дискомфорт, но им е трудно да го заявяат, с риск да не обидят другия. В..

публикувано на 30.11.20 в 09:22

Случаи с отслабване на паметта и концентрацията след коронавирус

Невролози съобщават за увеличаване на броя на пациентите с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прекарано заболяване, свързано с коронавируса, предаде РИА Новости.  Броят на подобни оплаквания се е увеличил през есента. „По отношение на проблемите с ориентацията във времето и пространството, както и нарушените..

публикувано на 30.11.20 в 08:36

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45