Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искате домашен любимец - станете приемен стопанин

В България най-популярните животни - компаньони, са кучетата и котките. Това, от което те имат нужда, е адекватен контрол от страна на институциите, които съблюдават законите за добруването на тези животни. Това е нещо, което в момента липсва и заради липсата на такъв контрол, много домашни животни се озовават на улицата, където създават свое поколение, т.е. стават още повече бездомните животни и ако не им се помогне, тихо загиват, обяснява Диана Живкова от Фондация “Редом”.

“Закони, правила, съблюдаване, санкции и възпитаването на правилно отношение към животните, вървят заедно. Ако институциите действаха заедно с организациите, в момента щяхме да сме много по-напред”, казва тя.

Най-честата причина за изоставянето на домашен любимец, е че хората, които са решили да си купят животинче или дори да осиновят, не са преценили собствените си сили. Не са преценили дали ще се справят времево, финансово и дали ще могат да    вложат целия емоционален ресурс, който е нужен, за да възпитаме куче, да го държим щастливо, изморено и пр.

“Хората не се справят, а след това не успяват да намерят помощ, най-често дори не си дават сметка, че могат да потърсят такава - говорим за съвети, от хора, които са специализирани в кучешко и котешко поведение. И в един момент, започват да търсят варианти за това животинче, като най-често търсят възможност да го подарят на роднина, който живее в къща с двор”, казва Диана Живкова. 

Най-добрият начин да разбере едно семейство дали е в състояние да се грижи за собствен домашен любимец е да се тества, като стане приемен стопанин на животинче към някоя организация.
Едва след като разбере, че ще има възможност да полага необходимите грижи, семейството може да си вземе животинче, което става член на семейството за 10-15 години.

Фондация “Редом” организира и кампанията “Картичка с кауза”. “Тези картички имат няколко цели, от една страна, да зарадват хората, които ще ги получат, от друга страна, деликатно разкриват забавни моменти от съжителството с куче или коте, от трета страна, ни помага да осигуряваме лечение за едни от най-тежко пострадалите животни”, допълва Диана Живкова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.     


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01