Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: Промяната ще е нов граждански проект, а не нов месия

проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Дебатите в днешно време се оказват позитивен и полезен начин за разглеждане и анализиране на обществените събития. Поредицата от дебати “За да има демокрацията бъдеще в България” събира студенти, преподаватели и интелектуалци. Тази вечер темата е за младежкото лидерство.

“Идеята е да поразсъждаваме за демокрацията смело, визионерски, не такава, каквото е, а такава каквато искаме да бъде. Това е втората сесия на тази серия и предстои трета - вероятно ще бъде за социални медии и технологии,” каза пред Радио София политологът и преподавател в Нов български университет проф. Анна Кръстева е модератор на темата за младежкото лидерство.

Дебатите имат три цели - да внесат хоризонти в “запушеното настояще”, да даде трибуна на млади и свежи гласове и да даде шанс на демокрацията, посочи проф. Кръстева. Противоречието е в това, че елитите ни все повече превръщат демокрацията в постдемокрация, все повече я приватизират и компрометират, докато младите искат да я обновят.

По време на първия дебат бе формулирана основната нагласа, че промяна не се състои в това да се идентифицира нов месия - дали ще е лидер или партия, а нов граждански демократичен проект, изтъкна политологът. 

Повече по темата за младежкото лидерство чуйте в интервюто на Александра Илиева с проф. Анна Кръстева. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Петя Янкова

България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до..

публикувано на 21.04.21 в 15:27

Ентусиасти месят солидарни козунаци за Великден

Две неправителствени организации - Хлебна къща София и Храна, не война - София , канят всички желаещи да замесят по един веган козунак. Събитието ще се проведе онлайн и в рамките на приготвянето на веган козунаците, организаторите ще разкажат за традициите, свързани с козунака. Всеки ще може да сподели направените козунаци със Солидарната кухня и хора..

публикувано на 21.04.21 в 14:22

Почистват пролетно зоната около Испанската гимназия

На 24 април ще се проведе пролетно почистване около Испанската гимназия. Организатори на събитието, което ще започне в 15.00 ч. е Фондация "За Оборище" . Район "Оборище" ще подсигури ръкавици, чували и извозване на боклука. От "За Оборище" ще представят изложба за българските шевици и ще осигурят приятна музика. По време на събитието ще се спазват..

публикувано на 21.04.21 в 13:45

Платформата SIMC е за български музиканти, които искат да се развиват международно

Нов седмичен подкаст, правен от българи, среща зрителите си с различни представители на музикалната индустрия по света, в него се обсъждат възможностите за това, как независимите музиканти могат да превърнат изкуството си в кариера. Подкастът се казва Софийска международна музикална конференция (Sofia International Music Conference) ,..

публикувано на 21.04.21 в 13:31

Актьорът Димитър Узунов разказва за "Дългият път към звездите"

„Дългият път към звездите“ – едно чудесно столично събитие, което ще ни отдели от нашата майка – Земя и ще обърнем поглед към звездите. Ще направим това, посредством един интерактивен спектакъл, който ни запознава по забавен начин с последните достижения на космическите науки.  „Спектакълът предсставлява интересна колаборация между хора на..

публикувано на 21.04.21 в 12:35

Айнщайн, Мерилин Монро и Фрида Кало с анти-Covid маски показват в Перник млади художници от Кюстендил

Младите художници от кюстендилската школа „Новите майстори“ не спират да рисуват и да изненадват с идеите си. Обучавани и насърчавани от техния ръководител – учителят по рисуване Евгени Серафимов, те са подготвили изложбата „Stay Home-Art“ , с която от 22 април гостуват на Двореца на културата в Перник . Както подсказва наименованието,..

публикувано на 21.04.21 в 11:56
Дина Темелкова

„Къщата на София“ - арт пространство, което пази духа на стара София

Важно да се съхранява историческият дух на старите квартали в София. Във всеки такъв район има стари къщи, станали места за събития, които спомагат за изграждането на общност и гражданско самосъзнание. „Къщата на София“ е арт пространство, което създадох преди 4 години. Намира се близо до пл. “Журналист” на ул. “Миджур”. Къщата е много интересно място,..

публикувано на 21.04.21 в 10:25