Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Игрите от 90-те "възкръсват" в онлайн платформа

Децата на 80-те и 90-те са израснали с много игри на открито, които създават приятелства, развиват мисленето и социалните умения. През последните години повечето деца предпочитат игрите на компютър и на смартфон, но въпреки това има отново завръщане както към настолните игри от близкото минало, така и към позабравените игри на открито.

“Кръстихме ги игрите на 90-те, тъй като за последно през 90-те децата, които израснахме играхме на тези игри. Все още нямаше компютри и технологии толкова навлезли, а междублоковите пространства бяха по-свободни, защото нямаше и толкова коли”, казва Сами Догмуш, ИТ специалист, който възражда "Игрите на 90-те” в електронна платформа, която създава. Първата игра, за която се сещат авторите на сайта е “Народна топка”, както и любимата на много “Стражари и апаши”.
Така Сами Догмуш, заедно със Светлозара Лазарова, създава платформата “Игрите на 90-те”.

Преди да се появи платформата обаче, двамата правят фестивали, на които се играят игрите от 90-те.
Идеята за платформата се заражда с нотка носталгия и е провокирана от това, че много деца си играят на смартфоните, вместо да играят навън. Съвременните деца не познават игри като скачането на ластик, играта “Дама” с всички нейни вариации, играта “Шоколад”, и др.     

“Игрите са много важни в развитието на децата, а и не само, а и на големите - спорта, активното движение. Тези неща не са за подценяване. Колкото и да е динамично ежедневието ни, когато се приберем вкъщи след работа, не трябва да дадем телефона или таблета на детето, а да му обърнем внимание. Половин час в градинката нищо няма да навреди”, казва Сами.

Игри като “Стражари и апаши” и “Народна топка” учат децата на работа в екип и на съпричастност. В днешно време има деца, на които тези игри са им интересни и ги знаят, но има и такива, на които не им харесват. Отново важно е какво предават родителите на децата си. В дигиталната платформа се събират имената на игрите и техните правила.

“Искаме да направим един алманах на игрите - да съберем етнографска справка за игрите от всички краища на България - как се казват и как се играят. В платформата ще има интерактивни видеа, в които децата ще могат да видят нагледно как се играе дадена игра. Ще могат и да се въвеждат игрите от страната”, обяснява Сами Догмуш.

“На изминалото ни събитие във Видин ни беше много любопитно да видим още един вариант на “Шоколад” (вариант на играта “Дама”). Децата имат свои собствени вариации на вече установените правила и идват и обосновано ни разказват защо има промяна в конкретно правило, тъй като това ги кара да са по-активни, покачва се нивото на сложността. Това е може би един от плюсовете на интернет игрите, защото вече в съзнанието на децата са опциите те да надградят ситуацията”, казва Светлозара Лазарова.

“Част от нашия план е да успеем да дадем на децата възможност на техния сегашен онлайн език, да имат подходящи видео наръчници, които да намерят в нашия сайт, допълва още тя.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова и Божидар Янев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София оживява в 10-гигапикселова панорама от Копитото

Най-големият град България - София се събра в една снимка, една жива снимка, в която може да бъде видяна всяка сграда, улица, историческа забележителност. Цялата столица е снимана от Копитото и е събрана като на длан в 10 - гигапикселова панорама . Цъкането върху снимката дава усещане за разходка в бъдещето. Високотехнологичният изглед на София е..

публикувано на 23.11.20 в 17:11

Уебинар помага на учители в преподаването на български език на многоезични деца

На 30 ноември, от 18.30 ще се проведе уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“ . Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална степен...

публикувано на 23.11.20 в 17:08
Иво Инджов

Ситуацията се влошава, защото няма авторитети

Когато има такова сериозно предизвикателство пред обществото, каквото е коронавирусната пандемия, държавните органи трябва да си влязат в правомощията и да осигурят спазването на противоепидемичните мерки. Очевидно това не става и затова имаме такъв висок ръст на заразяване, заяви пред Радио София Иво Инджов , експерт по политически комуникации...

публикувано на 23.11.20 в 16:58

Платформа дава безплатен достъп до ресурсите си за онлайн обучение

Всички училища и отделни паралелки от I до XII клас, които са в условията на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки, ще получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения. От днес всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури..

публикувано на 23.11.20 в 16:10
Елиф Шафак

Елиф Шафак ни провокира да потърсим най-хубавото в света

„Как да запазим разума си във време на разединение“ - в този завладяващ и окриляващ зов за съзнателен оптимизъм, номинираната за наградата „Букър“ писателка и активистка Елиф Шафак се обръща към спомените си и се осланя на силата на преживени истории, които сближават. Творбата на Шафак е избор на Guardian за „Книга, която мотивира състрадание“,..

публикувано на 23.11.20 в 15:00

Книгата "Клоп" - обяснение в любов от един фен на "Ливърпул"

30-годишната мечта на милиони фенове се сбъдна през лятото на 2020 г. – британският футболен отбор „Ливърпул“ успя да извоюва шампионската титла в английската Висша лига, като в този момент тимът бе и актуалният носител на трофея в Шампионската лига. Английски привърженик на футболния клуб "Ливърпул" изрази възхищението си към германския треньор..

публикувано на 23.11.20 в 14:41
Боян Арсов

Удоволствие е да изричаш красиви думи, написани назад във времето

Какъв е днес пътят на младите актьори в света на изкуството, какви са и предизвикателствата пред тях? Един от представителите на тази общност е Боян Арсов , който влиза в ролята на героя и антигероя -като Отело и Яго в постановката "Отело - гибелта на идеалиста". Преди това с „Животът е сън“ Боян печели Икар за главна мъжка роля като Сехизмундо,..

публикувано на 23.11.20 в 14:15