Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Игрите от 90-те "възкръсват" в онлайн платформа

Децата на 80-те и 90-те са израснали с много игри на открито, които създават приятелства, развиват мисленето и социалните умения. През последните години повечето деца предпочитат игрите на компютър и на смартфон, но въпреки това има отново завръщане както към настолните игри от близкото минало, така и към позабравените игри на открито.

“Кръстихме ги игрите на 90-те, тъй като за последно през 90-те децата, които израснахме играхме на тези игри. Все още нямаше компютри и технологии толкова навлезли, а междублоковите пространства бяха по-свободни, защото нямаше и толкова коли”, казва Сами Догмуш, ИТ специалист, който възражда "Игрите на 90-те” в електронна платформа, която създава. Първата игра, за която се сещат авторите на сайта е “Народна топка”, както и любимата на много “Стражари и апаши”.
Така Сами Догмуш, заедно със Светлозара Лазарова, създава платформата “Игрите на 90-те”.

Преди да се появи платформата обаче, двамата правят фестивали, на които се играят игрите от 90-те.
Идеята за платформата се заражда с нотка носталгия и е провокирана от това, че много деца си играят на смартфоните, вместо да играят навън. Съвременните деца не познават игри като скачането на ластик, играта “Дама” с всички нейни вариации, играта “Шоколад”, и др.     

“Игрите са много важни в развитието на децата, а и не само, а и на големите - спорта, активното движение. Тези неща не са за подценяване. Колкото и да е динамично ежедневието ни, когато се приберем вкъщи след работа, не трябва да дадем телефона или таблета на детето, а да му обърнем внимание. Половин час в градинката нищо няма да навреди”, казва Сами.

Игри като “Стражари и апаши” и “Народна топка” учат децата на работа в екип и на съпричастност. В днешно време има деца, на които тези игри са им интересни и ги знаят, но има и такива, на които не им харесват. Отново важно е какво предават родителите на децата си. В дигиталната платформа се събират имената на игрите и техните правила.

“Искаме да направим един алманах на игрите - да съберем етнографска справка за игрите от всички краища на България - как се казват и как се играят. В платформата ще има интерактивни видеа, в които децата ще могат да видят нагледно как се играе дадена игра. Ще могат и да се въвеждат игрите от страната”, обяснява Сами Догмуш.

“На изминалото ни събитие във Видин ни беше много любопитно да видим още един вариант на “Шоколад” (вариант на играта “Дама”). Децата имат свои собствени вариации на вече установените правила и идват и обосновано ни разказват защо има промяна в конкретно правило, тъй като това ги кара да са по-активни, покачва се нивото на сложността. Това е може би един от плюсовете на интернет игрите, защото вече в съзнанието на децата са опциите те да надградят ситуацията”, казва Светлозара Лазарова.

“Част от нашия план е да успеем да дадем на децата възможност на техния сегашен онлайн език, да имат подходящи видео наръчници, които да намерят в нашия сайт, допълва още тя.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова и Божидар Янев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Неизвестен автор, Христо Ботев, гравюра, 1888 г., Лайпциг

"Документалното наследство на Христо Ботев" запознава ученици с документи от фонда на революционера

Образователен семинар посветен на  "Документалното наследство на Христо Ботев"  организират в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 26 септември. В него ще се включат ученици от столичното  21 СУ "Христо Ботев". Практическите занимания с ученици включват запознаване с различните видове документи от фонда на революционера, каза..

публикувано на 25.09.23 в 18:25

Учение за реакция при земетресения се проведе в логистичния учебен център на БЧК в с. Лозен

Национално партньорско учение за реакция при земетресения се проведе през уикенда в Националния логистичен учебен център на БЧК в с. Лозен . Сценарият, по който протече учението, бе за мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение с епицентър в близост до София. 160 души от различни институции - професионалисти от БЧК,..

публикувано на 25.09.23 в 17:14

Започна строителството нa детска градина в кв. "Обеля" за 12 групи

Преди дни стартира строителството на голяма детска градина в кв. "Обеля"  за 12 групи. След като бъде завършена, тя ще бъде иновативна, каза пред Радио София кметът на район "Връбница"  Младен Младенов . Въздухът в помещенията няма да се смесва. Очаква се строителството да приключи до 1,5-2 години, уточни районният кмет. Наскоро беше открита..

публикувано на 25.09.23 в 16:08
Иван Янъков бе гост в предаването

Разнообразна програма от творби и композитори ще поднесе в рецитал пианистът Иван Янъков

Пианистът Иван Янъков  ще изнесе рецитал в НДК на 27-ми септември 2023 г. Софийската публика първа ще има възможността да чуе творбите в наскоро записания му в Амстердам албум, който ще излезе през декември. В концерта ще прозвучат и две български творби, сред които и Ноктюрно на Добринка Табакова, което само преди броени дни артистът..

публикувано на 25.09.23 в 16:07
Снимката е илюстративна

"Заедно в час" с инициатива за развитие на дигиталните умения в гимназиален етап

Инициатива в подкрепа на развитието на дигиталните умения на учениците в гимназиален етап стартира сайтът prepodavame.bg, който е създаден от фондация "Заедно в час" . Едва 29% от хората на възраст 16-72 години у нас имат базови умения в областта на цифровите технологии при средно 56% за Европейския съюз , сочат данните на Европейската..

публикувано на 25.09.23 в 15:11

Боуен терапевтът Тоня Благоева събира в книга "Природата в чиния"

“Природата в чиния“ ни представя в книгата си Тоня Благоева - боуен терапевт и кулинар с много последователи, автор на кулинарния блог „Благини“. „Това са рецептите, които аз чувствам близки, минимално преработени храни ползвам в ежедневието си и разбира се, всичко е пречупено през моя светоглед. В крайнa сметка всеки има своя визия за..

публикувано на 25.09.23 в 14:13

Изложба ще представи изявени творби на победители в четвърти Национален конкурс за графика - класически техники

На 26 септември в Галерия "Средец" ще се открие изложба, на която ще бъдат представени победителите от четвърти Национален конкурс за графика – класически техники. Националният конкурс се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични..

публикувано на 25.09.23 в 12:54